8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Xi și Blinken sunt de acord să stabilizeze relațiile SUA-China. „Suntem pe drumul cel bun aici”

China și Statele Unite au convenit luni să-și stabilizeze rivalitatea, astfel încât acestea să nu intre în conflict, dar nu au reușit să producă vreo schimbare majoră în timpul unei vizite rare la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken, scrie Reuters.

Președintele chinez Xi Jinping a salutat „progresul” după ce a dat mâna cu Blinken la Marea Sală a Poporului, un loc grandios rezervat de obicei pentru salutarea șefilor de stat.

Înaltul diplomat american și Xi au subliniat atât importanța unei relații mai stabile, deoarece orice conflict între cele două mari economii ale lumii ar crea perturbări globale.

China a refuzat să accepte cererea Washingtonului de a relua canalele de comunicare militare, invocând sancțiunile SUA drept obstacol. Cele două părți păreau înrădăcinate în pozițiile lor cu privire la principalele subiecte, de la Taiwan la comerț, inclusiv acțiunile SUA față de industria cipurilor din China, drepturile omului și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a declarat luni mai târziu că consideră că relațiile dintre cele două țări sunt pe calea cea bună și a indicat că s-au înregistrat progrese în timpul călătoriei lui Blinken.

„Suntem pe drumul cel bun aici”, a spus Biden despre relațiile SUA-China. Întrebat de reporteri în timpul unei călătorii în California dacă simțea că s-au făcut progrese, el a răspuns: „Nu simt”, a spus el. — ”Știu că au fost făcute”.

Biden a spus despre Blinken: „A făcut o treabă foarte bună”.

Obiective

La o conferință de presă care a încheiat călătoria sa de două zile la Beijing, prima a unui secretar de stat american din 2018, Blinken a spus că Washington și-a atins obiectivele, inclusiv exprimarea în mod direct a îngrijorărilor, încercarea de a crea canale de dialog și explorarea zonelor de cooperare. Călătoria a fost amânată în februarie, după ce un presupus balon spion chinez a zburat prin spațiul aerian al SUA.

Dar el a spus că progresul nu a fost simplu.

„Relația era într-un punct de instabilitate și ambele părți au recunoscut necesitatea de a lucra pentru a o stabiliza”, a spus Blinken înainte de a părăsi China.

„Dar progresul este greu. Este nevoie de timp. Și nu este produsul unei vizite, unei călătorii, unei conversații. Speranța și așteptarea mea este: vom avea o comunicare mai bună, o implicare mai bună în viitor”.

Oficialii americani minimizaseră perspectiva unei descoperiri majore, dar sperau că vizita lui Blinken va deschide calea pentru mai multe întâlniri bilaterale, inclusiv posibile călătorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și al secretarului pentru Comerț Gina Raimondo.

Se sperase că va deschide chiar calea unui summit între Xi și Biden mai târziu în cursul anului.

Biden și Xi s-au întâlnit ultima dată la summitului G20 din Indonezia în noiembrie, promițând o comunicare mai frecventă, deși relațiile s-au deteriorat de atunci.

 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.