26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Activitate crescută într-un locul de testare nucleară din Rusia. Expert: S-ar putea pregăti pentru un nou test

Lucrări intense au fost văzute la un loc de testare nucleară din nordul Rusiei încă de anul trecut, ridicând posibilitatea ca Moscova să se pregătească pentru un nou test nuclear, a declarat luni un expert japonez în armata rusă specializat în problemele armatei ruse, scrie Kyodo.

Citând o analiză a imaginilor din satelit, Yu Koizumi, profesor asociat la Universitatea din Tokyo, a declarat că o facilitate de mari dimensiuni despre care se presupune că ar avea legătură cu testele nucleare pare să fie aproape finalizată pe poligonul din arhipelagul Novaia Zemlia din Marea Arctică.

Koizumi a calificat aceste activităţi drept excepţionale şi a spus că Rusia ar putea pregăti un test nuclear subcritic, care nu produce o explozie.

În opinia sa, acest demers al Rusiei ar avea drept scop „intimidarea ţărilor europene şi SUA” în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina, angajată în războiul declanşat de Moscova prin invazia sa pe scară largă în februarie 2022.

Novaia Zemlia este locul unde Uniunea Sovietică a efectuat aproximativ 130 de teste nucleare, inclusiv în atmosferă, în subteran şi subacvatic, între 1955 şi 1990.

Rusia a continuat testele nucleare subcritice

La rândul său, Rusia – moştenitoarea URSS – a continuat să efectueze teste nucleare subcritice în această insulă pentru a-şi perfecţiona armele nucleare şi pentru a le evalua capacităţile, cel mai recent fiind efectuat în 2004.

Imagini din satelit realizate de compania de tehnologie spaţială Maxar Technologies Inc. şi de firma de imagistică terestră Planet Labs PBC, ambele din Statele Unite, au arătat că lucrări de construcţie a unei facilităţi de mari dimensiuni erau în plină desfăşurare în vară pe poligonul de teste în partea de sud a insulei Novaia Zemlia, potrivit lui Koizumi.

Clădirea, cu o lungime de aproximativ 200 de metri, este de aproape două ori mai mare decât alte facilităţi din zonă şi era aproape finalizată în imaginile Maxar realizate la începutul lunii februarie, a declarat Koizumi.

„Este foarte probabil ca facilitatea să fi fost construită recent pentru un test (nuclear)”, a spus el, adăugând că o grămadă de materiale în jurul unui aeroport sugerează că această facilitate ar putea fi extinsă în continuare.

În acelaşi timp, imaginile nu oferă nicio dovadă directă a vreunui test nuclear, spune Koizumi, făcând referire la zăpada care acoperă o intrare a unui tunel situat la aproximativ 3 kilometri de situl nuclear în munţi, care ar putea fi folosit pentru un experiment nuclear subcritic.

În noiembrie trecut, Rusia a revocat ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) , care interzice toate exploziile nucleare, fie în scopuri militare, fie în scopuri paşnice, într-un gest considerat ca o ieşire de facto din tratat.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.