12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Acuzațiile de corupție continuă în Ucraina. Zelenski este înconjurat de colaboratori suspectaţi

În anii săi în calitate de director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Ucraina, Oleh Maiboroda a ținut role de bancnote într-un seif în spatele biroului său, scrie Reuters.

Banii, a declarat Maiboroda pentru Reuters, au fost destinati să mituiască oficialii publici pentru a aproba proiecte de construcții. Sarcina de a preda banii, a spus el, a fost încredințată unui avocat pe nume Oleh Tatarov, acum consilier principal al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski.

„Tatarov obişnuia să rezolve toate problemele cu forţele de ordine”, a declarat Maiboroda într-un interviu acordat la Viena, unde s-a stabilit pentru a scăpa de urmărirea penală în Ucraina pentru presupusul său rol în schemele de corupţie în care a fost implicată firma de construcţii Ukrbud Development LLC.

Maiboroda a spus că mita a trecut pe la Tatarov din 2014 până în 2019. Contactele avocatului cu poliţia, instanţele şi procurorii l-au făcut un intermediar perfect. „Bineînţeles că plătea” pentru a netezi cu autorităţile calea proiectelor, inclusiv pentru obţinerea autorizaţilor de construcţie, a spus Maiboroda. „Le dădea bani pentru ca aceste aranjamente să fie făcute”, a adăugat el.

Comentariile lui Maiboroda ameninţă să reaprindă o controversă care l-a afectat pe preşedintele Volodimir Zelenski chiar şi în timp de război: acuzaţiile adversarilor politici şi ale militanţilor anticorupţie potrivit cărora oameni puternici l-au protejat pe Tatarov de urmărirea penală.

Maiboroda nu a furnizat nicio dovadă a acuzaţiilor sale, dar acestea se fac ecoul unei acuzaţii împotriva lui Tatarov, formulată de agenţia anticorupţie din Ucraina, potrivit căreia acesta ar fi organizat o dare de mită. Procurorii au închis cazul în aprilie 2022 din motive procedurale.

Corupţia, bătaie de cap pentru Zelenski

Zelenski a fost lăudat ca lider de război de când Rusia a început invazia sa la scară largă, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, unii au pus la îndoială angajamentul său de a-şi respecta promisiunea de a lupta împotriva corupţiei.

Ucraina se situează în mod constant în jumătatea inferioară a Indexului anual de percepţie a corupţiei la nivel mondial realizat de Transparency International şi, în cel mai recent sondaj, pentru anul 2022, doar Rusia a fost considerată mai coruptă în Europa.

Miliardele de dolari de ajutor alocate guvernului lui Zelenski, precum şi ambiţiile de a adera la Uniunea Europeană depind de faptul ca Ucraina să-şi dovedească seriozitatea în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi adoptarea bunei guvernări.

Într-un raport din iunie, Fondul Monetar Internaţional a declarat că donatorii şi investitorii străini trebuie să vadă reforme pentru îmbunătăţirea guvernanţei, a transparenţei şi pentru combaterea corupţiei „fără întârziere”.

Într-o evaluare a şanselor de aderare a Ucrainei la UE, publicată în iunie 2022, Comisia Europeană a descris corupţia ca fiind „o provocare serioasă care necesită o atenţie continuă”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.