35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare 2023. Tradiții și obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătorită în fiecare an de către credincioșii ortodocşi şi cei catolici pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății.

Tot pe această dată, românii sărbătoresc Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

Ce semnifică Adormirea Maicii Domnului

În calendarul ortodox 2023, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori. O dată pe data de 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe data de 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare dedicată Sfintei Fecioare Maria, existând mărturii despre existenţa acestei sărbători începând din secolul al V-lea. Atunci cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Detaliile despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiția Bisericii.

Sărbătoarea, așa cum îi sugerează și numele, marchează, înălțarea Fecioarei Maria la ceruri. În aceasta zi, ortodocşii sărbătoresc atât moartea şi îngroparea, căt şi învierea şi înălţarea la cer a Maicii Domnului.

În tradiția ortodoxă, se spune că Fecioara Maria a mai trăi 11 ani după ce Domnul Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri. Ea și-ar fi trăit ultimii ani de viață într-o casa care se afla în Grădina Ghetsimani, între Efes și Seljuk.

Potrivit scrierilor bisericești, Fecioara Maria a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice. La aflarea veștii, Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți, s-a așezat pe un pat și și-a dat duhul. Potrivit tradiției, Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat, scrie crestinortodox.ro.

Biserica spune că Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au găsit în el doar giulgiul, semn că trupul Sfintei Maria fusese ridicat la cer.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria

Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, şi sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.

În Transilvania, de Sfânta Maria Mare există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

O altă superstiție îndeamnă fetele care doresc să se mărite să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul.

Pentru femeile însărcinate se crede că acestea nu trebuie să muncească sau să trebăluiască, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, iar în ziua de sărbătoare trebuie să se roage la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Ziua de 15 august este considerată și ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac.

De asemenea, se crede că cine se roagă, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire.

 În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri, iar în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se regăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc bunurile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Conform unei alte superstiții, este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci, la fel cum este interzis să mergi înapoi. De ce? Pentru că dacă nu respecţi întocmai aceste datini, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista şi va plânge.

Totodată, înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie anunță sosirea unei toamne blânde şi îndelungate.

Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

Se urează sau nu la mulți ani de Sfânta Maria Mare

Mulți români sunt în dilemă în ceea ce privește data la care spunem „La mulți ani!” celor care poartă numele sfintei, dat fiind că la 15 august este marcat momentul „adormirii” (Sfânta Maria Mare), iar la 8 septembrie este Sfânta Maria Mică, adică ziua în care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului.

Preotul Eugen Tănăsescu, din Constanța, a explicat pentru ziarul „Adevărul” că putem felicita aceste persoane ori de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl poartă.

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani! Rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului. În acea zi, Ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate”, scrie site-ul credinta-ortodoxă.com.

Nu trebuie să uităm însă că la onomastică este sărbătorit sfântul respectiv, nu aceia botezați după el, atrage atenția preotul Tănăsescu.

Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Țăranului Român, spune că în satul tradițional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august, dar nu este nici greșit să spunem „La mulți ani!” în această zi unei persoane care poartă acest nume. Și teologul Radu Preda este de aceeași părere, notează credința-ortodoxă.com.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.