Acasă Știri Externe Agenți neurotoxici, otravă și căderi de la ferestre. Cum au fost eliminați...

Agenți neurotoxici, otravă și căderi de la ferestre. Cum au fost eliminați de-a lungul anilor dușmanii Kremlinului

0

Atacurile variază de la cele exotice – otrăvire prin consumul de ceai cu poloniu sau prin atingerea unor agenți neurotoxici – până la cele mai banale de a fi împușcat de la mică distanță. Alții fac un salt fatal de la o fereastră deschisă.

De-a lungul anilor, criticii politici ai Kremlinului, spionii și jurnaliștii de investigație au fost uciși sau atacați într-o varietate de moduri.

Cu toate acestea, niciunul nu a murit într-un accident aerian. Dar miercuri, un avion privat care transporta un șef mercenar care a organizat o scurtă rebeliune în Rusia s-a prăbușit într-un câmp.

Tentativele de asasinare împotriva dușmanilor președintelui Vladimir Putin au fost obișnuite în timpul mandatului său de aproape un sfert de secol la putere. Cei apropiați ai victimelor și puținii supraviețuitori au dat vina pe autoritățile ruse, dar Kremlinul a negat în mod obișnuit implicarea – așa cum a făcut vineri, spunând că este „o minciună completă”, că a avut vreo legătură cu prăbușirea avionului.

Au existat, de asemenea, rapoarte care arată că directori proeminenți ruși au murit în circumstanțe misterioase, inclusiv căzând de la ferestre, deși uneori este dificil de stabilit dacă au fost crime intenționate sau sinucideri.

Câteva cazuri proeminente de crime documentate sau tentative de ucidere:

Opozanți politici

În august 2020, liderul opoziției Alexei Navalny s-a îmbolnăvit într-un zbor din Siberia la Moscova. Avionul a aterizat în orașul Omsk, unde Navalny a fost internat în comă. Două zile mai târziu, a fost transportat cu avionul la Berlin, unde și-a revenit.

Aliații săi au spus aproape imediat că a fost otrăvit, dar oficialii ruși au negat. Laboratoarele din Germania, Franța și Suedia au confirmat că Navalny a fost otrăvit de un agent neurotoxic din epoca sovietică cunoscut sub numele de Noviciok, despre care a spus că a fost aplicat pe lenjeria lui. 

Navalnîi s-a întors în Rusia și a fost condamnat în această lună pentru extremism la 19 ani de închisoare, a treia sa condamnare cu o pedeapsă cu închisoare în doi ani, pentru acuzații despre care spune că sunt motivate politic.

Pyotr Verzilov – fondatorul grupului de protest Pussy Riot

În 2018, Pyotr Verzilov, fondatorul grupului de protest Pussy Riot, s-a îmbolnăvit grav și a fost transportat cu avionul la Berlin, unde medicii au spus că otrăvirea este „foarte plauzibilă”. 

În cele din urmă și-a revenit. La începutul aceluiași an, Verzilov a făcut de rușine Kremlinul alergând pe teren în timpul finalei Cupei Mondiale de fotbal de la Moscova, împreună cu alți trei activiști, pentru a protesta împotriva brutalității poliției. Aliații săi au spus că ar fi putut fi vizat din cauza activismului său.

Vladimir Kara-Murza – opoziție

Personajul proeminent al opoziției, Vladimir Kara-Murza, a supraviețuit a ceea ce el crede că au fost încercări de otrăvire în 2015 și 2017.

El aproape că a murit din cauza insuficienței renale în primă instanță și suspectează otrăvirea ca fiind cauza, dar nu a fost stabilită niciun diagnostic. El a fost internat cu o boală similară în 2017 și a intrat într-o comă indusă medical. Soția lui a spus că medicii au confirmat că a fost otrăvit. Kara-Murza a supraviețuit, iar avocatul său spune că poliția a refuzat să investigheze. Anul acesta, a fost condamnat pentru trădare și condamnat la 25 de ani de închisoare.

Boris Nemţov  – critic dur al lui Putin

Uciderea la cel mai înalt nivel al unui oponent politic în ultimii ani a fost cea a lui Boris Nemţov. Cândva viceprim-ministru sub Boris Elțin, Nemțov a fost un politician popular și un critic dur al lui Putin. 

Într-o noapte rece de februarie din 2015, el a fost împușcat de atacatori pe un pod adiacent Kremlinului, în timp ce mergea cu iubita, decesul a șocat țara. Cinci bărbați din regiunea rusă Cecenia au fost condamnați, suspectul principal primind până la 20 de ani de închisoare, dar aliații lui Nemțov au spus că implicarea lor a fost o încercare de a muta vina din partea guvernului.

Foste operative de servicii secrete

În 2006, dezertorul rus Alexander Litvinenko, un fost agent al KGB și al agenției sale post-sovietice succesoare, FSB, s-a simțit rău la Londra după ce a băut ceai cu poloniu-210 radioactiv, decedând trei săptămâni mai târziu. 

El a investigat moartea prin împușcare a jurnalistei ruse Anna Politkovskaya, precum și presupusele legături ale serviciului rus de informații cu crima organizată. Înainte de a muri, Litvinenko le-a spus jurnaliştilor că FSB încă operează un laborator de otrăvuri care datează din epoca sovietică.

anchetă britanică a constatat că agenții ruși l-au ucis pe Litvinenko, probabil cu aprobarea lui Putin, dar Kremlinul a negat orice implicare.

Un alt fost ofițer de informații rus, Serghei Skripal, a fost otrăvit în Marea Britanie în 2018. El și fiica sa Yulia s-au îmbolnăvit în orașul Salisbury și au petrecut săptămâni în stare critică. Au supraviețuit, dar atacul a luat mai târziu viața unei britanice și a lăsat un bărbat și un ofițer de poliție grav bolnavi.

Autoritățile au spus că amândoi au fost otrăviți cu Noviciok. Marea Britanie a dat vina pe serviciile secrete ruse, dar Moscova a negat orice rol. Putin l-a numit pe Skripal, un agent dublu al Marii Britanii în timpul carierei sale de spionaj, un „trădător” fără interes pentru Kremlin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version