26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Alegerile din Franța 2024: Răsturnare de situație. Extremiștii de dreapta cad pe locul trei conform primelor sondaje. Prezența la vot – istorică

Alianța de stânga Noul Front Popular este pe cale să obțină o victorie surpriză în alegerile legislative din Franța, arată primele estimări ale celor trei institute principale de sondaj publicate duminică seara.

UPDATE

Noul Front Popular va primi 172-192 de locuri, iar RN-ul de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen și aliații sunt pe locul trei.

Aceasta este o întorsătură majoră a situației: în primul tur, Raliul Național de extremă-dreapta (RN) și aliații săi au terminat cu mult înaintea concurenților lor, asigurând o treime din voturi, urmați de alianța de stânga Noul Front Popular și pro -Coaliția Macron.

În situația în care stau lucrurile, alianța de stânga își va asigura între 180 și 205 de locuri în Adunarea Națională. Alianța centristă a președintelui francez Emmanuel Macron se află pe locul doi, cu între 150 și 170 de locuri. Raliul Național (RN) de extremă-dreapta și aliații săi, care au câștigat cu o marjă clară în primul tur, au ajuns pe locul al treilea, cu între 130 și 150 de locuri.

Rezultatele proiectate înseamnă că niciun partid nu va obține majoritatea. Rezultatele finale sunt așteptate la primele ore ale dimineții.

Și iată proiecțiile de la Elabe:

Stânga-verde Noul Front Popular: 175-205 locuri

Aliații lui Macron: 150-175 de locuri

Frontul național de extremă dreaptă și aliați: 115-150

UPDATE

Secțiile de votare încep să se închidă în toată Franța și primele estimări pentru rezultatele alegerilor legislative vor fi anunțate la ora 20.00.

În primul tur, Mitingul Național de extremă-dreapta (RN) și aliații săi au terminat cu mult înaintea concurenților lor, asigurându-și un treime din voturi, urmată de alianța de stânga Noul Front Popular cu 28,6% și coaliția pro-Macron cu 20,9%.

Contextul cu mize mari a condus alegătorii la urne, iar prezența la vot este de așteptat să atingă un vârf.

Sunt multe scenarii pe masă, de la o  victorie de extremă-dreapta  până la un  parlament suspendat, iar rezultatele din districtele electorale cheie ar putea coborî la cele mai bune marje și ar putea fi dezvăluite abia mai târziu în noapte.

Știrea inițială

Foarte neobișnuit, prezența la vot a fost, de asemenea, ușor în creștere la votul din primul tur de duminica trecută – 59,39% – sugerând că cifra finală ar putea fi cea mai mare din ultimii 50 de ani.

Acest lucru vine în momentul în care premierul Gabriel Attal a implorat alegătorii francezi să se opună Mitingului Național (RN) de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen .

„Astăzi pericolul este o majoritate dominată de extrema dreaptă și asta ar fi catastrofal”, a declarat Attal, care ar putea fi însărcinat să încerce să țină împreună un guvern interimar.

Ipsos estimează prezența finală la vot la 67%.

ELABE estimează că prezența finală la vot astăzi va fi de 67,1%.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.