12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Analiști: Piețele bursiere se confruntă cu o „furtună perfectă”, în condițiile în care dobânzile cresc și economia Chinei scade

Piețele bursiere au fost lovite de o „furtună perfectă” săptămâna aceasta, deoarece îngrijorările legate de încetinirea economică a Chinei și ratele dobânzilor americane persistente au influențat direct încrederea investitorilor, scrie CNBC.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis tranzacțiile de vineri pe teritoriul negativ, în scădere cu 2,1% în acea zi și cu aproape 21% față de maximele din ianuarie, după ce gigantul imobiliar chinez  Evergrande a depus cerere de protecție pentru faliment la o instanță din SUA.

Acest lucru a dus la scăderi ample ale acțiunilor în Asia-Pacific.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a urmat exemplul celorlalte burse, fiind în scădere cu 1% vineri şi cu peste 3% pe ansamblul săptămânii, în timp ce indicii bursieri din SUA au avut la rândul lor o evoluţie negativă.

Media industrială Dow Jones a consemnat cea mai proastă săptămână din martie, iar S&P 500 şi Nasdaq 100 au înregistrat a treia săptămână consecutivă de pierderi.

”Fie că este vorba de criza de pe piaţa imobiliară din China, de creşterea randamentului obligaţiunilor din SUA din cauza temerilor că dobânzile vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp sau de scăderea mare a vânzărilor cu amănuntul din Regatul Unit, lucrurile încep să arate puţin urâte acolo”, a spus directorul AJ Bell Investment, Russ Mold, a spus prin e-mail.

Scăderile de vineri au agravat pierderile înregistrate la începutul săptămânii, după ce minutele de la ultima întâlnire a Rezervei Federale din SUA au arătat că factorii de decizie au semnalat ”riscuri în creştere” pentru inflaţie, fiin probabil noi creşteri ale dobânzii cheie.

 Acest lucru a determinat o creştere a randamentelor Trezoreriei americane, care a dus randamentul titlurilor pe 10 ani la un maxim din ultimii 16 ani, în timp ce bondurile germane pe 10 ani au crescut la cel mai înalt nivel de la prăbuşirea din martie a Silicon Valley Bank.

Solicitarea grupului imobiliar chinez Evergrande de protecţie în caz de faliment a generat o îngrijorare mai mare cu privire la piaţa imobiliară a Chinei, atunci când a fost combinată cu decizia companiei chineze Garden, de la începutul acestei săptămâni, de a suspenda plăţile pentru unele dintre obligaţiunile sale.

Pieţele sunt lovite de furtuna perfectă, pe fondul creşterii dobânzilor, a înrăutăţirii datelor economice din China, a lichidităţii slabe din perioada verii şi a unei greve a cumpărătorilor”, a declarat Emmanuel Cau, şeful de Strategie pentru acţiuni europene Barclays, într-o notă de cercetare de vineri.

Cau a sugerat că opinia anterioară a băncii britanice cu privire la China s-a dovedit ”prea plină de speranţă”, având în vedere ”lipsa unei acţiuni politice decisive”, de la întâlnirea Biroului Politic de la sfârşitul lunii iulie.

”Complezenţa a dispărut, dar în absenţa unui întrerupător (adică un stimul fiscal la scară largă), recunoaştem că este puţin probabil ca sentimentul faţă de China să se inverseze în mod sustenabil de la sine.”

Parţial din cauza vremii umede, vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 1,2% în iulie, cu mult sub previziunile consensuale de scădere cu 0,5%, produsă de un sondaj Reuters al economiştilor, diminuând şi mai mult încrederea.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.