35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Analiză: Lipsa locuințelor transformă apartamentele de închiriat într-o marfă rară în toată Europa

Inegalitatea este în creștere, deoarece cei care nu își permit să cumpere proprietăți plătesc o parte mai mare din venituri pe locuințe, scrie Bloomberg.

În cele mai mari orașe ale Europei, chiriașii se confruntă cu o lipsă severă de ofertă care împinge prețurile la cote record.

Creșterea ratelor ipotecare a forțat oamenii să renunțe la achiziționarea de proprietăți, la fel cum inflația crește costul materialelor de construcție, împiedicând aprovizionarea.

Politicile guvernamentale și tendințele de muncă post-pandemie au alungat muncitorii străini calificați care pot plăti adesea mai mult decât localnicii la Paris ., Dublin, Berlin și Lisabona, în timp ce revenirea studenților după Covid a crescut cererea în locuri precum Londra și Amsterdam.

Tendinţa de creştere rapidă a chiriilor după pandemie nu este unică Europei, dar a fost exacerbată pe continent de mărimea relativ mică a oraşelor şi concentraţia mare de clădiri istorice cu dimensiuni reduse.

Dacă guvernele nu vor lua măsuri, în special pe partea de ofertă, ele riscă să asiste la o creştere dramatică a inegalităţii deoarece persoanele care nu îşi permit să cumpere o locuinţă vor fi obligaţi să aloce o parte mai mare din veniturile lor pentru spaţiile de locuit.

Chiriile cresc şi asta face viaţa deosebit de grea

„Chiriile cresc şi asta face viaţa deosebit de grea pentru oamenii care nu au avuţie transmisă de-a lungul generaţiilor. Este o diferenţă foarte mare între un tânăr de 25 de ani care îşi caută o locuinţă, şi ai cărui părinţi sunt proprietari şi cu proprietăţi pe care le pot închiria, şi tinerii care încep viaţa pe cont propriu”, spune Christine Whitehead, profesor la London School of Economics.

Criza de spaţii de locuit este una acută în Amsterdam, pentru că acest oraş a devenit un magnet pentru străini, cu 18.000 de noi veniţi care s-au mutat în acest oraş cu aproximativ 882.000 de locuitori în 2022.

Companii precum ING Groep, Royal Philips şi Just Eat Takeaway.com şi-au extins forţa de muncă în ultimii ani. Politicile fiscale favorabile au determinat multe companii internaţionale precum Tesla şi Netflix să îşi stabilească cartierul general european în acest oraş Însă această creştere extremă a populaţiei a creat o criză de aproximativ 200.000 de spaţii de locuit, susţin edilii din Amsterdam într-un recent raport.

Şi alte capitale europene sunt într-o situaţie similară. Populaţia Dublinului a crescut cu aproape 12% în ultimul deceniu, pe măsură ce reducerile de taxe oferite de guvernul irlandez a creat stimulente pentru mari companii din industria farmaceutică şi din domeniul tehnologiei, precum Meta Platforms, Alphabet şi Pfizer, să îşi înfiinţeze aici cartierul lor general din Europa.

Afluxul de refugiaţi ucraineni afectează piața

În multe oraşe din Europa de Est, criza de spaţii de locuit şi creşterea chiriilor este agravată de afluxul de refugiaţi ucraineni. Potrivit datelor Eurostat, chiriile din Estonia au crescut cu 22% în 2022. În acest condiţii, chiriaşii din Tallinn sunt forţaţi să facă compromisuri, mutându-se în locuinţe mai mici şi mai ieftine şi să închirieze locuinţe în micile orăşele de la marginea capitalei, acolo unde este posibil să facă naveta, susţine Risto Vahi, analist la firma de brokeraj imobiliar Uus Maa.

Guvernele au început să caute soluţii, însă deseori optează pentru soluţii pe termen scurt care tind să aibă consecinţe negative. De exemplu, un sistem suedez de apartamente cu chirii controlate a creat o listă de aşteptare de mai mulţi ani în Stockholm şi o piaţă de subînchiriere pe care şpăgile sunt ceva normal.

„Controlul chiriilor este cea mai proastă politică pe care o poţi introduce pentru că limitează şi mai mult oferta. Decidenţii se concentrează în mod frecvent pe ce pot face astăzi, însă rezolvarea acestor probleme de ofertă durează cel puţin un deceniu”, spune Djordy Seelmann, directorul general al platformei de închiriere HousingAnywhere, care operează în mai multe capitale europene.


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.