19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

„Anora” de Sean Baker câștigă Palme d’Or, cea mai mare distincție a Festivalului de Film de la Cannes

„Anora” de Sean Baker, o odisee comică, dar devastatoare din Brooklyn, despre o lucrătoare sexuală care se căsătorește cu fiul unui oligarh rus bogat, a câștigat cel mai mare premiu al Festivalului de Film de la Cannes , Palme d’Or.

Baker a acceptat premiul alături de vedeta filmului său, Mikey Madison, urmărind în public la ceremonia de închidere de la Cannes.

„Acesta, la propriu, a fost obiectivul meu singular ca regizor în ultimii 30 de ani, așa că nu sunt foarte sigur ce voi face cu restul vieții mele”, a spus Baker râzând.

Dar Baker, primul regizor american care a câștigat Palme de la Terrence Mallick în 2011 cu „Arborele vieții”, a răspuns rapid că ambiția lui va rămâne „de a lupta pentru a menține în viață cinematograful”.

Regizorul a spus că lumea trebuie să își reamintească că „vizionarea unui film acasă în timp ce derulați telefonul, răspunderea la e-mailuri și atenția pe jumătate nu este calea – deși unele companii de tehnologie ar dori ca noi să credem așa”.

„Deci spun că viitorul cinematografiei este locul unde a început: într-un cinema”, a spus Baker, care și-a dedicat premiul tuturor lucrătorilor sexuali „trecut, prezent și viitor”.

Cum au fost alese premiile

Premiile au fost alese de juriul format din nouă membri condus de Greta Gerwig, care a declarat reporterilor că a fost „schimbată pentru totdeauna ca regizor din cauza acestei experiențe”.

Gerwig a lăudat „Anora” că are sentimentul cinematografiei clasice, spunând că se simțea ca un film cu Ernst Lubitsch sau Howard Hawks care duce în direcții neașteptate.

În timp ce „Anora” a fost, fără îndoială, cel mai apreciat film al festivalului, câștigul său a fost o ușoară surpriză.

Mulți se așteptau să câștige fie drama indiană blândă „All We Imagine As Light”, fie filmul iranian „The Seed of the Sacred Fig”. Ambele filme au luat și premii acasă.

Nu a fost însă singura surpriză a ceremoniei de închidere. Înainte ca George Lucas să primească un Palme d’Or onorific, vechiul său prieten și uneori colaboratorul Francis Ford Coppol a apărut să îi înmâneze premiul, reunind două dintre cele mai esențiale figuri ale ultimei jumătate de secol a filmului american.

Coppola, care la începutul festivalului și-a prezentat în premieră epopeea SF autofinanțată „Megalopolis”, l-a numit „fratele său mai mic”. Lucas l-a numit pe Coppola „un mare prieten, un frate și un mentor”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.