Anunțul Casei Albe: Ucraina ”nu va adera la NATO” la summitul de la Vilnius

0
110

Ucraina ”nu va adera la NATO” la summitul de la Vilnius, prevăzut marţi şi miercuri, anunţă vineri consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan, relatează AFP.

Casa Albă face aceste declaraţii în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un turneu internaţional cu scopul de a obţine o susţinere a ambiţiei sale ca Ucraina să adere la NATO, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice, prevăzut la 11 şi 12 iulie la Vilnius, în Lituania.

Totodată, SUA au confirma că vor furniza muniţii cu fragmentaţie Ucrainei, depăşind în un prag important în ceea ce priveşte tipurile de armament oferite Kievului pentru a se apăra împotriva Rusiei.

„Este o decizie dificilă. O amânasem pentru o vreme”, a declarat presei Sullivan, adăugând în acelaşi timp că este „ceea ce trebuia făcut”.

SUA urmau să anunţe vineri trimiterea către Ucraina a unor muniţii cu fragmentaţie, interzise în numeroase ţări, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit Kievului, va avea un „impact psiho-emoţional extraordinar” asupra forţelor de ocupaţie ruse, transmite Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.