„Greșeală teribilă”: grupurile pentru drepturile omului condamnă trimiterea de bombe cu dispersie în Ucraina

0
96

Joe Biden a fost condamnat de grupurile pentru drepturile omului după ce a aprobat trimiterea de muniții cu dispersie interzise pe scară largă în Ucraina, considerând decizia „inutilă și o greșeală teribilă”, scrie The Guardian.

Munițiile cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. De obicei, împrăștie numeroase bombe mai mici pe o suprafață largă, uneori la fel de mari ca un teren de fotbal și pot ucide fără discriminare. Cele care nu reușesc să explodeze amenință civilii, în special copiii, timp de decenii după încheierea unui conflict.

Dar există îngrijorare la Washington și în alte capitale occidentale cu privire la progresul lent al contraofensivei de vară a Ucrainei, pe măsură ce războiul se apropie sâmbătă de cea de-a 500-a zi. Comandanții ucraineni spun că oponenții lor ruși au superioritate în artilerie și tancuri grele, limitând capacitatea trupelor lor de a avansa.

Vineri, Pentagonul a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include muniții cu dispersie.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a declarat reporterilor de la Casa Albă:

„Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare civilă din cauza munițiilor neexplodate. De aceea am amânat decizia cât am putut. Dar există și un risc masiv de vătămare civilă dacă trupele și tancurile ruse avansează peste pozițiile ucrainene și iau mai mult teritoriu ucrainean și subjugă mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie”.

El a adăugat: „Este intolerabil pentru noi. Ucraina nu ar folosi aceste muniții în altă parte. Aceasta este țara lor pe care o apără. Aceștia sunt cetățenii lor pe care îi protejează și sunt motivați să folosească orice sistem de arme pe care îl au într-un mod care minimizează riscurile pentru acești cetățeni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris pachetul de ajutor drept „apărare oportună, largă și foarte necesară”, într-un tweet în care îi mulțumește lui Biden pentru „pașii decisivi care aduc Ucraina mai aproape de victoria asupra inamicului”.

„Extinderea capacităților de apărare ale Ucrainei va oferi noi instrumente pentru dezocuparea pământului nostru și pentru a aduce pacea mai aproape”, a scris el.

NATO nu ia nicio poziție cu privire la munițiile cu dispersie

Momentul este complicat pentru Biden, care călătorește în Europa pentru o întâlnire a NATO la Vilnius, Lituania, săptămâna viitoare. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat vineri că alianța militară nu ia nicio poziție cu privire la munițiile cu dispersie.

Dar organizațiile pentru drepturile omului au criticat aspru decizia președintelui, menționând că cel puțin 149 de civili au fost uciși sau răniți în întreaga lume de astfel de arme în 2021, potrivit Cluster Munition Monitor.

Majoritatea aliaților SUA – inclusiv Marea Britanie, Germania și Franța – au semnat Convenția ONU privind munițiile cu dispersie în 2008. America, Rusia și Ucraina nu au semnat niciodată tratatul, insistând că există circumstanțe în care utilizarea armelor este necesară.

Paul Hannon, vicepreședintele Comitetului de guvernare al Coaliției pentru Campania Internațională pentru Interzicerea Minelor Terestre și a Cluster Munition Coalition, a declarat: „Decizia administrației Biden de a transfera muniții cu dispersie va contribui la pierderile teribile suferite de civilii ucraineni atât imediat, cât și în anii următori. Folosirea de către Rusia și Ucraina a munițiilor cu dispersie se adaugă la contaminarea deja masivă a Ucrainei cu rămășițele explozive și minele terestre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.