18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

„Apocalipsa” AI ar putea elimina aproape 8 milioane de locuri de muncă doar într-o singură țară din Europa

Aproape 8 milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute doar în Regatul Unit din cauza inteligenței artificiale într-o „apocalipsă a locurilor de muncă”, se arată într-un raport citat de The Guardian.  

De asemenea, raportul mai arată că femeile, lucrătorii mai tineri și cei cu salarii mai mici sunt expuși celui mai mare risc de automatizare.

Institutul pentru Cercetare în Politici Publice din Marea Britanie (IPPR) a spus că locurile de muncă la nivel de începător, cu normă parțială și administrative au fost cele mai expuse înlocuirii cu inteligența artificială în „cel mai rău scenariu” pentru lansarea de noi tehnologii în următorii trei până la cinci ani.

Grupul de reflecție a avertizat că Regatul Unit se confruntă cu un moment de „uși glisante”, deoarece un număr tot mai mare de companii adoptă tehnologii AI generative – care pot citi și crea text, date și cod software – pentru a automatiza sarcinile de zi cu zi la locul de muncă.

Raportul spunea că acest prim val de adoptare a AI punea deja locuri de muncă în pericol, deoarece un număr tot mai mare de companii introduc tehnologia. Cu toate acestea, un al doilea val ar putea duce la automatizarea mai multor locuri de muncă pe fondul progreselor rapide ale inteligenței artificiale.

Analizând 22.000 de posturi din economie, care acoperă fiecare tip de muncă, IPPR a spus că 11% din sarcinile efectuate în prezent de lucrători sunt în pericol.

Acest lucru ar putea, totuși, să crească la 59% din sarcinile din al doilea val, pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă pentru a gestiona procese din ce în ce mai complexe.

Femeile ar fi semnificativ mai afectate

Raportul mai arată că sarcinile cognitive de rutină – inclusiv gestionarea bazelor de date, programarea și inventarierea – erau deja în pericol, cu potențialul de a înlocui locurile de muncă la nivel de începători și cu normă parțială în munca de secretariat, administrație și servicii pentru clienți.

Cu toate acestea, al doilea val de adoptare a inteligenței artificiale ar putea avea un impact asupra sarcinilor non-rutine care implică crearea de baze de date, redactarea și designul grafic, ceea ce ar afecta locurile de muncă cu venituri din ce în ce mai mari.

Femeile ar fi semnificativ mai afectate, deoarece „au șanse mai mari să lucreze în ocupațiile cele mai expuse, cum ar fi ocupațiile de secretariat și administrativ”, a spus IPPR.

În cel mai rău scenariu pentru cel de-al doilea val de IA, 7,9 milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite, se arată în raport.

În cel mai bun scenariu pentru creșterea completă a forței de muncă cu IA generativă, niciun loc de muncă nu ar fi pierdut, în timp ce dimensiunea economiei ar putea crește cu 4%, sau aproximativ 92 de miliarde de lire sterline pe an.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.