35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Ar trebui să ai încredere în sfaturile financiare de la un influencer? Recomandările experților care chiar se pricep

Un număr tot mai mare de creatori oferă online sfaturi despre cum să cheltuiești, să economisești și să investești. Este o abordare modernă a educației financiare – sau este doar o păcăleală?

Când Yasmin Purnell a început să scrie pe blog în 2017, a plănuit să-și împărtășească experiențele din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, absolventul de scriere creativă și copywriter a descoperit curând că vizitatorii site-ului ei sunt mai interesați de modul în care își permite stilul de viață independent.

Observând ”foamea” de sfaturi privind finanțele personale, Purnell, din Marea Britanie, acum în vârstă de 31 de ani, și-a rebrandat site-ul. Astfel, s-a născut The Wallet Moth – un blog care oferă finanțare și sfaturi de viață.

„M-am orientat către articolele de finanțare personală, pe măsură ce publicul meu mic, dar în creștere, și-a exprimat mai mult interesul pentru modul în care am evitat să mă îndatorez și cum mi-am bugetat să am o plasă de siguranță financiară”, spune ea.

Aspectul uman – a împărtăși poveștile personale și a pune o față sfaturilor – face toată diferența, crede ea. 

„Conținutul meu nu oferă neapărat ceva mai bun decât sfaturile financiare tradiționale, dar oamenii vor din ce în ce mai mult să se conecteze cu cineva pe care îl pot considera un prieten online, față de o companie fără chip.”

Val de influenceri financiari

Purnell se numără printre valul tot mai mare de influenți financiari: creatori care hrănesc o dorință aparent nesaturată de conținut despre cheltuieli, economii și investiții. 

De-a lungul ultimilor câțiva ani, popularitatea acestor „finfulencers” a explodat, strângând milioane de urmăritori. O parte din ce în ce mai mare a industriei globale a influențelor, cu o dimensiune estimată a pieței de 104 de miliarde de dolari  începând cu 2022, unii dintre acești influenceri raportează că au câștigat mai mult de șase cifre ca prezențe în rețelele sociale.

Postările lor pot oferi o perspectivă binevenită asupra lumii, adesea opace, a finanțelor personale – o lume în care tinerii în mod special le găsesc din ce în ce mai greu. Totuși, dacă ai încredere în sfaturile financiare de la străini cu calificări dubioase, există un motiv.

Un public tânăr

Milioane de oameni se conectează în fiecare zi pentru a consuma sfaturi de la influencerii financiari.

Humphrey Yang, un fost consilier financiar în vârstă de 30 de ani, conduce pachetul de finfluencer cu peste 50 de milioane de aprecieri și 3 milioane de urmăritori pe TikTok, la momentul scrierii acestui articol. 

Yang, care este din SUA, se concentrează pe sfaturi privind finanțele personale, cu cele mai populare videoclipuri ale sale explicând concepte precum conturile de pensii și prețul acțiunilor. 

În videoclipul său cel mai vizionat – peste 14 milioane de vizualizări – Yang acționează împrumutând un iPhone, vinzându-l și apoi cumpărând același model pentru mai puțin, explicând astfel conceptul de vânzare în lipsă.

Conținutul ușor de digerat, cum ar fi cel al lui Yang, atrage în primul rând un public tânăr, spune Radhika Duggal, profesor adjunct de afaceri la Universitatea din New York și director de marketing la compania fintech Super.

„Cu lipsa educației financiare în școli, generația Z este forțată să învețe singură despre bani”, spune ea. 

„Aceasta este prima criză economică prin care se confruntă generațiile mai tinere și nu este surprinzător că apelează la influenceri pentru a se asigura că pot lua decizii bune și pot rezista climatului actual.”

Connor Campbell, expert în finanțe de afaceri la site-ul de comparații financiare NerdWallet UK, spune că finfluencerii de succes oferă intenționat un punct de intrare ușor în subiecte legate de bani. 

„Influencerii financiari tind să creeze conținut care este atrăgător pentru generațiile mai tinere, folosind în special terminologia și exemplele care se referă la cultura pop și simplificând termenii financiari”, spune el.

Un exemplu de concept financiar simplificat este „cash-stuffing”, o metodă de bugetare care a devenit virală pe TikTok în 2022.

Sistemul de numerar pledează pentru împărțirea numerarului fizic în dosare sau plicuri pentru cheltuielile alocate, cum ar fi alimente sau hobby-uri, adică adepții au șanse mai mici să cheltuiască în exces. 

Nu este un concept nou, dar este nou pentru mulți utilizatori tineri de rețele sociale, în special pentru cei cu expunere limitată la finanțele personale.

Conținutul ca acesta este util pentru a promova obiceiuri financiare mai bune în rândul tinerilor, crede Campbell. 

„Prin prezentarea de sfaturi financiare într-un mod accesibil, ei au îmbunătățit cunoștințele financiare și au invocat un nou interes de a fi proactivi în ceea ce privește locurile în care oamenii își pun banii și modalitățile prin care își pot crește economiile.”

Experți sau oameni obișnuiți?

Cu toate acestea, deși creatorii spun că publicul a fost foarte receptiv la sfaturile lor, experții avertizează că unii finfluenceri ar putea, de asemenea, să-i încurce pe adepți – și chiar, în unele cazuri, să profite de ei.

„Unii dintre acești influenceri sunt doar oameni obișnuiți, fără experiență în domeniul financiar”, spune Campbell. 

„Rețelele de socializare pot determina oamenii să se grăbească să ia decizii neinformate din cauza fricii de a pierde ceva la care participă mulți alți oameni – iar atunci când aceste tendințe implică bani reali, acest lucru poate deveni uneori o problemă.”

Experții au  avertizat recent  cu privire la creșterea investițiilor autonome bazate pe îndrumări îndoielnice din partea influencerilor financiari, argumentând că unele dintre aceste vedete din rețelele sociale oferă sfaturi slabe, fie din cauza propriei lipse de cunoștințe financiare, fie pentru că este în interesul lor să posteze conținut din ce în ce mai ciudat în interesul de a câștiga adepți.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.