18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Atenție la aceste trei ”semnale roșii” înainte de a primi sfaturi de la un influencer financiar

Aproape 20% dintre studenți spun că apelează cel mai des la rețelele sociale pentru sfaturi financiare, arată un sondaj recent de la Generation Lab și Morning Brew.

TikTok a devenit una dintre cele mai importante platforme de consiliere financiară, 34% din generația Z spunând că își primesc consilierea financiară acolo, potrivit SmartAsset. Hashtag-ul #FinTok, care reprezintă comunitatea financiară TikTok, are peste 4,5 miliarde de vizualizări pe platformă.

În cel mai bun caz, rețelele sociale îi ajută pe tineri să-i expună la sfaturi despre cum să economisești bani sau să scapi de un munte de datorii de pe cardul de credit. Dar aceste platforme pot permite, de asemenea, răspândirea rapidă a dezinformării financiare.

Când vine vorba de finanțele personale, rețelele de socializare au devenit „o binecuvântare și un blestem”, spune Brian Walsh, planificator financiar certificat și șef de consiliere și planificare la SoFi, pentru CNBC Make It. 

„Este o modalitate pentru tinerii și, de fapt, pentru oricine de orice vârstă, de a se expune la cunoștințe financiare în bucăți mici atunci când au nevoie, ceea ce poate fi extrem de puternic”, spune el. 

„Dar blestemul rețelelor sociale este într-adevăr că nu există nicio barieră la intrare. Și poate deveni foarte greu pentru oameni să știe care este o informație financiară de încredere față de ceva care, sincer, îi va pune în probleme”.

Pe măsură ce rețelele de socializare devin o sursă din ce în ce mai frecventă de consiliere financiară, este important să puteți face distincția între îndrumarea financiară solidă și o potențială înșelătorie.

3 semnale roșii la care trebuie să fii atent înainte de a primi sfaturi de la un influencer financiar

Înainte de a urma sfatul unui influencer financiar, Walsh recomandă să căutați aceste trei semne de avertizare pentru a vă ajuta să decideți dacă sfaturile lor sunt de încredere. 

1. Sfatul lor sună prea frumos pentru a fi adevărat

Clopotele de alarmă ar trebui să sune în mintea ta când un influencer promovează orice fel de plan de îmbogățire rapidă. „Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, cel mai probabil este”, spune Walsh.

„Nu există soluții rapide, povești de succes peste noapte, scheme de îmbogățire rapidă care sunt reputate pentru finanțele personale”, spune el. „Așa că, când vezi asta, spun să fugi, pentru că cel mai probabil va fi ceva care implică mai mult risc decât recompensă”.

2. Se promovează ”extreme și absolute”

Influencerii financiari care „au poziții extreme sau vorbesc în mod absolut pe subiecte financiare” ridică, de asemenea, semnale roșii, în special atunci când vorbesc despre datorii.

În timp ce unii influenceri recomandă achitarea tuturor datoriilor, cu excepția ipotecii, înainte de a începe să construiți un fond de urgență sau să investiți, Walsh spune că „nu toate datoriile din afara unei ipoteci trebuie achitate rapid”.

El pledează pentru achitarea datoriilor cu dobândă mare, cum ar fi cardurile de credit, dar „alte datorii ar putea fi destul de eficiente din punct de vedere al costurilor, de exemplu împrumuturile pentru studenți, și poate doriți să prioritizați alte obiective înaintea unei strategii agresive de rambursare”.

„Există atât de multă zonă gri când vine vorba de finanțele personale, încât este aproape un deserviciu să spui că ceva este întotdeauna rău sau întotdeauna bun”, spune el. „Adevărul este undeva la mijloc”.

3. Au aceeași soluție pentru fiecare problemă

Influencerii financiari care vând o soluție identică pentru fiecare problemă ar trebui, de asemenea, să vă dea de gândit. Walsh vede acest lucru frecvent când vine vorba de influenceri care promovează asigurarea de viață.

„Oamenii poziționează asigurarea de viață ca o soluție pentru achitarea tuturor datoriilor, economiile pentru pensii, economisirea pentru facultate, fondul de urgență, cum ar fi,” spune el. 

„Dar este foarte puțin probabil ca un singur lucru să rezolve fiecare problemă cu care te-ai confruntat vreodată în finanțele tale personale.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.