„Aţi ruinat ţara şi noi o vom repara”. Manifestaţie masivă în Israel contra reformei justiţiei

0
105

Câteva mii de manifestanţi fluturând steagul israelian s-au adunat din nou, miercuri, la Tel Aviv pentru a protesta faţă de votul Parlamentului asupra unei părţi din reforma sistemului judiciar a guvernului de dreapta, scrie AFP.

„Aţi ruinat ţara şi noi o vom repara”, „Democraţie, democraţie”, au strigat manifestanţii, reuniţi în acest oraş care a devenit din ianuarie centrul mişcării de protest împotriva proiectului de reformă.

Condus de coaliţia premierului Benjamin Netanyahu, care include partide evreieşti de extremă dreapta şi ultraortodoxe, proiectul divizează profund ţara şi a declanşat cea mai mare mişcare de protest din istoria Israelului.

În ciuda protestelor, premierul şi coaliţia sa au obţinut aprobarea de către Parlament, la 24 iulie, a unei clauze importante – prima dintre reformele care a devenit lege – care limitează capacitatea Curţii Supreme de a anula o decizie guvernamentală prin aprecierea „caracterului rezonabil” al acesteia.

Scopul reformei este de a creşte puterea reprezentanţilor aleşi asupra magistraţilor. Guvernul consideră că este necesară pentru a asigura un mai bun echilibru al puterii, dar criticii săi o consideră o ameninţare la adresa democraţiei şi se tem că ar putea deschide calea către autoritarism.

„Nu există democraţie fără Curtea Supremă”

„Sunt împotriva guvernului. Tot ceea ce face este să pună puterea în mâinile unei singure autorităţi”, a declarat miercuri Roei Ben Haim, un protestatar în vârstă de 40 de ani. „Odată ce au ruinat sistemul, cred că este important să ieşim în stradă pentru a le spune că nu va trece”, a adăugat el. „Trebuie să arătăm guvernului determinarea noastră în faţa oricăror măsuri pe care le iau”.

Demonstraţiile au atras israelieni din toate mediile politice şi sociale, laici şi religioşi, activişti pentru pace, muncitori şi lucrători din domeniul tehnologiei, precum şi rezervişti din armată.

Proiectul a stârnit, de asemenea, îngrijorarea aliaţilor străini ai Israelului, în special a Statelor Unite, unde preşedintele Joe Biden a cerut liderilor ţării să nu se grăbească să impună o reformă care este „din ce în ce mai mult sursa divizării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.