13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Belgia există în mare măsură „mulțumită Rusiei”, susține Putin. Spoiler: În niciun caz

Pseudoistoricul-șef rus Vladimir Putin și-a susținut cea mai recentă lecție de istorie întortocheată: Belgia îi datorează existența Rusiei.

Potrivit președintelui rus, Belgia a apărut pentru prima dată pe harta lumii ca stat independent, în mare parte datorită Rusiei și poziției Rusiei, deși nu a precizat cum.

Deloc surprinzător, având în vedere istoricul lui Putin, adevărul este aproape exact invers.

Când Belgia s-a ridicat în revoluție împotriva Regatului Țărilor de Jos în căutarea independenței în 1830, Rusia era pe deplin de partea olandezilor și plănuia să trimită trupe pentru a-i zdrobi pe rebelii belgieni, temându-se de orice fel de acțiune împotriva marilor monarhii ale Europei.

În cele din urmă, țarul a trebuit să deturneze acele trupe – multe dintre ele poloneze – din cauza Revoltei din noiembrie din Polonia. După ce a fost învins, ofițerii polonezi fugiți s-au îndreptat spre Belgia, unde au întărit forțele armate în curs de dezvoltare ale țării.

Putin modifică constant istoria după bunul plac

În timp ce Rusia a acceptat în cele din urmă statutul de stat belgian la Conferința de la Londra din 1830, ar fi mai logic să le atribuim credite revoluționarilor polonezi anti-ruși din 1830 decât rușilor pentru existența țării. 

Marea Britanie și Franța au fost văzute ca fiind principalele puteri la conferință.

Putin a făcut afirmația mincinoasă miercuri ca răspuns la o întrebare adresată de un belgian la Festivalul Mondial al Tineretului, o adunare a tinerilor din Rusia și din întreaga lume, desfășurată lângă Soci.

Putin a fost adesea acuzat că a revizuit și a modificat istoria pentru a-și justifica ambițiile imperialiste.

El a susținut în repetate rânduri că Ucraina aparține din punct de vedere istoric Rusiei, dedicând aproape integral primele 30 de minute ale interviului său de două ore cu fosta gazdă Fox News, Tucker Carlson, în februarie unei tirade divagatoare pe acest subiect și a ordonat ca manualele de liceu să fie rescrise, reflectă ideologia lui revanchistă.

Primul contact demn de remarcat între Rusia și ceea ce avea să devină într-o zi Belgia a avut loc când Petru cel Mare – conducătorul rus a cărui statuie de bronz se află în camera cabinetului lui Putin – a vizitat sudul Olandei în 1717.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.