26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Biden promite, pe un ton ferm, 5 noi sisteme Patriot pentru Ucraina, unul trimis inclusiv de România. „Rusia nu va învinge”

Joe Biden a anunțat că țările NATO vor furniza Ucrainei cinci noi sisteme strategice de apărare aeriană, în timp ce liderii au început un summit la Washington în care alianța ar trebui să declare că drumul Ucrainei către NATO este „ireversibil”.

Promisiunea livrărilor de arme, inclusiv apărarea antiaeriană căutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a venit la doar o zi după o lovitură mortală cu rachetă împotriva unui spital de cancer pediatric și a altor ținte civile din Ucraina, pe care Biden le-a numit o „reamintire îngrozitoare a brutalității Rusiei”.

„În rest, Ucraina va primi sute de interceptori suplimentari în cursul anului viitor, ajutând la protejarea orașelor ucrainene împotriva rachetelor ruse și a trupelor ucrainene care se confruntă cu atacuri pe linia frontului”, a spus Biden.

Discursul principal a fost un pas critic pentru a convinge liderii străini că Biden, în vârstă de 81 de ani, rămâne la înălțimea sarcinii de a conduce alianța militară formată din 32 de membri.

A fost, de asemenea, un test cheie în salvarea campaniei sale prezidențiale în urma unei dezbateri dezastruoase împotriva lui Donald Trump, care i-a determinat pe mulți din propriul său partid să-i pună la îndoială acuitatea mentală.

Pe tonuri puternice, Biden a spus: „Înainte de acest război, Putin credea că NATO se va rupe. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa. Când a început acest război fără sens, Ucraina era o țară liberă. Astăzi este încă o țară liberă și războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o țară liberă și independentă”.

„Rusia nu va învinge”, a spus el în aplauze crescânde. „Ucraina va prevala”.

Într-un discurs mai târziu în noapte, Zelenski i-a îndemnat pe liderii politici americani să nu aștepte rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie pentru a-i ajuta țara.

„Toată lumea așteaptă noiembrie. Americanii așteaptă noiembrie, în Europa , Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume se uită spre noiembrie și, cu adevărat vorbind, Putin așteaptă și el noiembrie.

Este timpul să ieșim din umbră, să luăm decizii puternice… să acționăm și să nu așteptăm noiembrie sau orice altă lună”, a spus Zelenski.

S-a anunțat marți că SUA și aliații săi europeni vor acționa pentru a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei într-un moment în care țara se află sub un bombardament puternic din partea Rusiei.

Sisteme Patriot din România, Germania și SUA

SUA, Germania și România ar trimite baterii suplimentare ale sistemului de apărare aeriană Patriot, în timp ce componentele Patriot donate de Olanda ar permite să funcționeze o altă baterie, potrivit unui comunicat al liderilor din SUA, Țările de Jos, Germania, Italia și România.

Premierul italian, Giorgia Meloni, a aprobat donarea unui echivalent al interceptorului Patriot, sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T.

„Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor ajuta la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid”, se arată în declarație.

„Lucrăm la un anunț suplimentar anul acesta privind sistemele strategice de apărare aeriană suplimentare pentru Ucraina.”

Pe lângă sistemele Patriot și SAMP/T cu rază medie de acțiune, SUA și aliații săi au spus că vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice cu rază mai scurtă, inclusiv NASAMS fabricate SUA și Norvegiei, Hawks fabricate în SUA, sisteme Iris fabricate de un consorțiu european și rachete germane Gepard.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.