26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Bloomberg: România apelează pentru a treia oara anul acesta la vânzarea de obligaţiuni pe fondul creşterii deficitului

România încearcă să strângă aproximativ 3 miliarde de euro de pe piețele internaționale, apelând pentru a treia oară la vânzarea de obligațiuni în acest an.

Analiștii Bloomberg spun că țara noastră va avea cel mai probabil nevoie de mai multe fonduri pentru a finanța un deficit bugetar mai mare.


Se așteaptă ca țara noastră să finalizeze vânzarea obligațiunilor denominate în euro cu maturitatea în 2028 la un spread final de 225 puncte de bază peste mid swaps şi a unor eurobonduri cu maturitatea în 2033 la un spread final de 330 de puncte de bază peste mid swaps. Sursele adaugă că volumul total al ofertelor a depăşit nouă miliarde de euro.

Această ieşire pe pieţele internaţionale vine în contextul în care Ministerul de Finanţe şi-a propusă să strângă până la 8,5 miliarde de euro de pe piaţa internaţională în acest an. Înainte de vânzarea de luni, România strânsese deja aproximativ şase miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni în euro şi dolari.

România a decis să accelereze vânzările de obligaţiuni

La fel ca şi alte state din Europa de Est, precum Ungaria şi Polonia, România a decis să accelereze vânzările de obligaţiuni pentru a profita de costurile reduse de împrumut, iar cea mai mare parte a împrumuturilor sale este asigurată de vânzarea de obligaţiuni în lei, mai scrie Bloomberg.

Guvernul de la Bucureşti estimează că nevoile brute de finanţare pentru 2023 se vor ridica la 160 de miliarde de lei (34,6 miliarde de dolari) şi în ultima lună a purtat discuţii intense cu Comisia Europeană pentru a putea majora ţinta de deficit de la 4,4% din PIB, până la 5,5% din PIB, pe măsură ce creşterea cheltuielilor şi încetinirea economiei îşi fac simţite efectele asupra colectării taxelor.

Uniunea Europeană are drept obiectiv reducerea ţintei de deficit pentru România la 3% din PIB şi nu a căzut încă de acord asupra propunerii autorităţilor de la Bucureşti. Guvernul României ar urma să prezinte în mod oficial noile cifre privind deficitul după rectificarea bugetară care ar urma să aibă loc peste câtva săptămâni.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.