Cât de adevărată este „criza climatică iminentă” despre care ne tot vorbesc activiștii | Grafice

0
137

Isteria schimbărilor climatice este un subiect ”fierbinte” care a dus la diverse conflicte sociale încă din anii 1980. În ultimii 40 de ani, țările occidentale au fost bombardate fără încetare cu propagandă privind încălzirea globală și cu predicții privind un cataclism ecologic care va lovi pe terment scurt. 

Mulți dintre noi am aflat încă de la vârste fragede chiar din școala elementară că schimbările climatice vor duce la diverse cataclisme și anomalii meteorologice fără precedent. De la uragane și tornade, până la inundații și secetă, toate au legătură cu schimbările climatice.  

Dar cu toate acestea, știm că ghețarii și calotele polare se topesc, nu cât să acopere Pământul de mări, așa cum se mai arată în unele rapoarte, dar se topesc. De asemenea, mai cunoaștem că singura foamete de astăzi este rezultatul dezastrului economic, nu al dezastrului climatic. Și, majoritatea speciilor pe cale de dispariție nu au dispărut de pe planetă din cauza schimbărilor climatice ci din cauza oamenilor. 

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: Emisiile de carbon generate de om contribuie la calamitatea vremii?

SUA este un poluator primar cu carbon (chiar dacă națiuni precum China produc 30% din emisiile globale de carbon, în timp ce SUA produc doar 14%). Să ne uităm la un istoric al datelor meteo din SUA și să vedem dacă putem găsi semne de dezastru iminent. Dacă problema este globală, atunci cu siguranță ar trebui să fie vizibilă în vremea SUA la fel de mult ca în orice altă țară.  

De fiecare dată când un uragan lovește SUA se generează o legătură de cauzalitate cu schimbările climatice. Dar a existat o creștere semnificativă a uraganelor în SUA? Conform datelor United States Environmental Protection Agency (EPA) evoluția este una normală.

Inundații și secetă

Inundațiile nu au avut loc la o frecvență sau o severitate mai mare astăzi decât au avut-o în ultimele decenii. Pagubele provocate de inundații în SUA și la nivel mondial sunt în declin de zeci de ani. Datele privind daunele ca proporție din PIB arată acest lucru.

Totodată, cele mai grave secete din istoria recentă a SUA au avut loc în anii 1930 și 1950.

Fenomene extreme

Există mai multe tornade mortale astăzi? Datele National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) arată că aceste fenomele meteorologice periculoase au scăzut semnificativ în ultimi ani.

Care este situația în Europa și în România

Atunci când ne referim la cauzalitatea schimbărilor climatice facem referire în primul rând la gazele cu efect de seră. Gazele cu efect de seră sunt gaze în atmosferă care acționează precum un geam într-o seră: absoarbe energia și căldura soarelui care sunt radiate de pe suprafața Pământului, le captează în atmosferă și împiedică scăparea acestora în spațiu.

Cele mai recente date Eurostat arată un trend descendent în ceea ce privește gazele cu efect de seră în ultimii 30 de ani în UE, dar și în România.

Isteria schimbărilor climatice se bazează adesea pe teoria „punctelor de vârf” ale temperaturii ca bază. Datele oficiale în ceea ce privesc temperaturile datează doar din anii 1880, oferindu-ne o fereastră mică pentru a vedea clima și a compara datele de astăzi cu datele din trecut. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.