Cea mai mare bancă din Europa, HSBC: SUA vor intra în recesiune în trimestrul patru, iar Europa în 2024

0
106

Statele Unite vor intra în recesiune în trimestrul patru, urmată de ”un an de contracţie şi o recesiune europeană în 2024”, potrivit estimărilor HSBC Asset Management, citate de CNBC. 

În previziunile sale de la jumătatea anului, divizia de administrare de active a gigantului bancar britanic a spus că avertismentele de recesiune sunt ”un semnal de alarmă” pentru multe economii, în condiţiile în care politicile fiscale şi monetare nu sunt sincronizate cu pieţele de acţiuni şi obligaţiuni.

Joseph Little, strateg şef global la HSBC Asset Management, a declarat că, deşi unele părţi ale economiei au rămas rezistente până acum, balanţa riscurilor ”indică acum un risc ridicat de recesiune”, Europa fiind în urmă faţă de SUA, dar traiectoria macro fiind în general ”aliniată”.

”Suntem deja într-o recesiune uşoară a profiturilor, iar defaulturile corporative (incapacitatea de plată) au început să crească şi ele. Concluzia este că ne aşteptăm ca inflaţia ridicată să se modereze relativ repede. Acest lucru va crea o oportunitate pentru factorii de decizie de a reduce dobânzile”, a spus Little în raportul văzut de CNBC.”

În pofida tonului conservator adoptat de bancherii centrali şi a aparentei rezistenţe a inflaţiei, în special a celei de bază, HSBC Asset Management se aşteaptă ca Rezerva Federală a Statelor Unite să reducă ratele dobânzilor înainte de sfârşitul anului 2023, urmată de Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei.

Fed şi-a întrerupt ciclul de înăsprire monetară la întâlnirea din iunie, lăsând intervalul ţintă al dobânzii fondurilor federale între 5% şi 5,25%, dar a semnalat că pot fi aşteptate încă două creşteri în acest an.

Pieţele financiare anticipează cu stricteţe că dobânda fondurilor federale va fi cu un sfert de punct procentual mai mare în luna decembrie a acestui an, potrivit instrumentului FedWatch al Grupului CME.

Little a recunoscut că bancherii centrali nu vor putea reduce dobânzile dacă inflaţia rămâne semnificativ peste ţintă – aşa cum este în multe economii majore – şi a spus, prin urmare, că este important ca recesiunea ”să nu vină prea devreme” şi să provoace dezinflaţie.

”Scenariul de recesiune viitoare va fi mai asemănător cu recesiunea de la începutul anilor 1990, scenariul nostru central fiind o reducere de 1-2% a PIB”, a adăugat Little.

HSBC se aşteaptă ca recesiunea din economiile occidentale să aibă ca rezultat ”o perspectivă dificilă şi agitată pentru pieţe” din două motive.

”În primul rând, avem înăsprirea rapidă a condiţiilor financiare, care a provocat o scădere a ciclului de creditare. În al doilea rând, pieţele nu par să stabilească preţuri pentru o viziune deosebit de pesimistă asupra lumii. Credem că fluxul de ştiri din următoarele şase luni ar putea fi greu de digerat pentru o piaţă care anticipează o aterizare soft”, a spus Little.

Little a sugerat că această recesiune nu va fi suficientă pentru a elimina toate presiunile inflaţioniste din sistem şi, prin urmare, economiile dezvoltate se vor confrunta cu un regim de ”inflaţie şi rate ale dobânzilor ceva mai mari, pentru un timp”.

HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) este cea mai mare bancă din Europa în ceea ce privește capitalizarea, înființată în anul 1865 în Hong Kong și Shanghai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.