Ce înseamnă pentru Europa rezultatul ”dezordonat” al alegerilor din Spania

0
113


Dacă Bruxelles-ul se temea de o revenire a extremei dreaptă în Spania pentru prima dată de la dictatorul Francisco Franco, rezultatele de duminică au fost o ușurare.

Dar un parlament paralizat și posibil luni de instabilitate politică nu este un șcenariu ideal.

Context: Partidul Popular (PP) conservator din Spania a câștigat 136 de locuri din 350 la votul de duminică, învingându-i pe socialiștii premierului Pedro Sánchez, care au câștigat 122 de locuri.

Dar acest lucru, combinat cu 33 de locuri pentru Vox, nu a fost suficient pentru a forma o majoritate.

Spania este a patra cea mai mare economie a UE și deține în prezent președinția rotativă a blocului, care conduce negocierile UE.

Previziunile erau ca liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, să conducă o coaliție cu Vox, marcând pentru prima dată când extrema dreaptă ar fi fost la guvernare de la revenirea Spaniei la democrație după moartea lui Franco în 1975, scrie Financial Times.

Dar Vox a pierdut mai mult de o treime din locurile sale, pe măsură ce partidele tradiționale PP și socialiștii au câștigat sprijin. Acesta este un semn pozitiv pentru oficialii UE îngrijorați de faptul că alegerile pentru Parlamentul European din iunie anul viitor vor înregistra o creștere a sprijinului pentru partidele radicale, fragmentând camera și făcând și mai dificilă ajungerea la poziții comune și adoptarea legislației.

Dar restul UE trebuie să se pregătească acum pentru săptămâni de negocieri dezordonate, perspectiva ca Sánchez să împartă o majoritate guvernantă cu sprijinul stângii și a micilor partide naționaliste catalane și basce, sau repetarea algerilor, așa cum sa întâmplat în 2015 și 2019.

Alberto Núñez Feijóo, liderul PP a câștigat cele mai multe voturi – un rezultat care urmează triumfurilor dreptei în Italia, Suedia, Finlanda și Grecia în ultimele 10 luni. Dar eșecul lui de a câștiga puterea este ceea ce contează cu adevărat.

Cei mai mulți au presupus că va acorda încă un loc Partidului Popular European de centru-dreapta de pe continent în jurul mesei Consiliului UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.