18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Cele mai bune locuri din lume pentru a face afaceri, potrivit Economist Intelligence Unit

Singapore, Danemarca și SUA sunt cele mai bune locuri din lume pentru a desfășura afaceri, conform clasamentului Economist Intelligence Unit pentru mediul de afaceri.

„Singapore va rămâne cea mai bună regiune din lume pentru a face afaceri, așa cum a făcut-o în ultimii 16 ani”, a declarat pentru CNBC Prianthi Roy, directorul de prognoză de țară al EIU și analist pentru Europa.

Factorii care determină locul națiunii din Asia de Sud-Est ca destinație de afaceri de prim rang sunt stabilitatea sa politică și concentrarea guvernului de a ajuta companiile interne din sectorul privat să se modernizeze tehnologic, a spus ea.

Clasamentul EIU evaluează atractivitatea de a face afaceri în 82 de țări și teritorii și este măsurată pe baza unor indicatori precum inflația, costul vieții, creșterea economică și politicile fiscale. 

Top 10 economii

În spatele Singapore se află Danemarca și SUA, care au ocupat locurile al doilea și, respectiv, al treilea.

Danemarca, cu „fundamentele macroeconomice solide” și infrastructura digitală și de transport de înaltă calitate, se pretează drept una dintre cele mai atractive locații de afaceri din lume, a spus Roy.

Oportunitățile de piață vor rămâne favorabile în SUA, în special cu puține restricții la comerțul exterior și investițiile în SUA, a adăugat ea.

„Se estimează că Singapore, Danemarca și SUA vor avea cele mai bune medii de afaceri în următorii cinci ani”, se arată în raport.

Germania și Elveția s-au clasat pe locurile al patrulea și al cincilea, în timp ce Canada, Suedia, Noua Zeelandă, Hong Kong și Finlanda alcătuiesc restul celor mai bune 10 locuri din lume pentru a face afaceri.

„Toate acestea sunt economii avansate cu performanțe de lungă durată în indicele nostru, așa că tind să fie pariuri sigure pentru investiții”, se arată în raport, dar avertizează că atât ratele de creștere a PIB-ului total, cât și pe cap de locuitor sunt probabil să rămână stabile și relativ lente.

Țările care fac cele mai mari îmbunătățiri

„Marile îmbunătățiri” notabile care au obținut un scor bun în indice au fost țări precum Grecia, Qatar și India.

Grecia a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a climatului de afaceri în indicele EIU datorită reformelor aduse de un guvern pro-business, arată raportul.

Reformele pieței libere promise de președintele Argentinei Javier Milei, menite să stimuleze întreprinderile private și să atragă investiții străine, au propulsat îmbunătățirea bruscă a clasificării țării în al doilea cel mai îmbunătățit mediu de afaceri.

„India este singura piață cu o singură țară care oferă o scară potențială comparabilă cu cea a Chinei”, se spune în raport, adăugând că profilul demografic tânăr al țării este de bun augur pentru forța de muncă și cererea viitoare.

India s-a clasat pe locul trei pe lista celor mai îmbunătățite medii de afaceri.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.