26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Cetățenie pentru bani. Bogații lumii acumulează portofolii impresionante de pașapoarte străine, invocând riscul de instabilitate

Familiile bogate din SUA solicită din ce în ce mai mult a doua cetățenie și reședințe naționale ca o modalitate de a-și acoperi riscul financiar, potrivit unei firme de avocatură de top, citată de CNBC.

Cei bogați își construiesc aceste „portofolii de pașapoarte” – colecții de a doua, și chiar a treia sau a patra cetățenie – în cazul în care trebuie să-și părăsească țara de origine.

Henley & Partners, o firmă de avocatură specializată în cetățenie, a spus că americanii depășesc acum orice altă națiune atunci când vine vorba de obținerea unei duble cetățenii.

„SUA este încă o țară grozavă, este încă un pașaport uimitor”, a spus Dominic Volek, șeful grupului de clienți privați la Henley & Partners.

„Dar dacă sunt bogat, aș dori să mă protejez împotriva nivelurilor de volatilitate și incertitudine. Ideea de diversificare este bine înțeleasă de oamenii bogați în ceea ce privește ceea ce investesc. Nu are sens să ai o singură țară de cetățenie și reședință atunci când am capacitatea de a diversifica efectiv și acel aspect al vieții mele.”

Miliardarii americani pleacă în Europa

Exemple recente de a doua cetățenie includ investitorul miliardar în tehnologie Peter Thiel, care a obținut o cetățenie în Noua Zeelandă și fostul CEO Google Eric Schmidt, care a solicitat cetățenia în Cipru.

Desigur, cei bogați nu pleacă în masă și își abandonează cetățenia americană.

În timp ce un număr relativ mic de americani renunță la cetățenie în fiecare an pentru a declara o nouă țară de origine, în principal din cauza cerințelor de depunere a impozitelor, așa-numita „taxă de ieșire” necesară pentru a renunța la cetățenie o face prohibitivă din punct de vedere financiar pentru majoritatea, cu excepția celor ultra-bogați să renunțe pur și simplu și să declare o nouă cetățenie.

În schimb, mulți americani bogați fac cumpărături pentru o viză suplimentară sau un program de cetățenie care să-și suplimenteze pașaportul american.

Potrivit lui Henley, principalele destinații pentru pașapoarte suplimentare în rândul americanilor sunt Portugalia, Malta, Grecia și Italia.

Golden Visa

Programul „Golden Visa” din Portugalia este deosebit de popular, deoarece oferă o cale de rezidență și cetățenie – cu călătorii fără viză în Europa – în schimbul unei investiții de 500.000 de euro într-un fond sau capital privat.

Malta oferă o viză de aur pentru 300.000 de euro investiți în imobiliare, despre care Volek a spus că a devenit „mai ales populară în rândul americanilor”.

„Cu Malta devii un cetățean european, cu drepturi complete de așezare în toată Europa”, a spus el.

„Deci poți trăi în Germania, copiii tăi pot merge să studieze în Franța și ai dreptul să trăiești, să lucrezi și să studiezi în toată Europa”.

Există trei motive principale pentru creșterea portofoliilor de pașapoarte americane sau „diversificarea domiciliului”.

Un pașaport alternativ facilitează călătoriile americanilor care se aventurează în părți ale lumii care sunt mai puțin prietenoase cu SUA

„Pentru cetățenii americani, britanici și israelieni nesiguri brusc de primirea lor în străinătate, pașapoartele suplimentare oferă o flexibilitate vitală”, potrivit unui raport Henley.

„Odată cu creșterea instabilității globale, deținerea cetățeniei într-o altă țară, în special una care este considerată mai neutră sau mai favorabilă din punct de vedere politic, oferă acum o opțiune de rezervă sau alternativă valoroasă”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.