8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Cine este Ali Bongo, președintele Gabonului arestat într-o lovitură de stat a armatei. Omul cu mai multe feţe

 

Ali Bongo, bărbatul demis din funcția de președinte al Gabonului, este un om cu multe fețe, scrie BBC.

Pentru unii, el este un prinț răsfățat, playboy, care a văzut în conducerea Gabonului bogat în petrol un drept din naștere; un cântăreț funk care a intrat în locul tatălui său pentru a continua dinastia familiei sale (acum de 53 de ani).

Pentru alții, el este un reformator – un om care încearcă să diversifice economia și să stimuleze statutul internațional al Gabonului cu o agendă de mediu ambițioasă.

Dar o aparentă lovitură de stat militară a scos tensiunile la suprafață în această țară de peste două milioane de oameni.

Soldații au spus că anulează rezultatele sondajelor de sâmbătă – Ali Bongo a fost declarat câștigător, dar opoziția a spus că alegerile au fost fraudate.

Militarii spun că l-au pus pe Bongo în arest la domiciliu.

Străinul din Gabon

Ali Bongo s-a născut ca Alain Bernard Bongo în Congo-Brazzaville, ţara vecină, în februarie 1959, unde tatăl său a fost soldat. Chiar şi naşterea sa a fost controversată – zvonuri, pe care el le-a negat întotdeauna, au persistat ani de zile că ar fi fost adoptat din sud-estul Nigeriei în timpul războiului din Biafra.

Tânărul Alain Bernard era încă în şcoala primară când tatăl său, Omar Bongo, a preluat controlul Gabonului în 1967. Cu toate acestea, deja se puneau bazele unor critici care aveau să-l bântuie mai târziu în viaţă. „Nu s-a născut în palatul prezidenţial, ci aproape. Avea în jur de opt ani când tatăl său a devenit preşedinte”, a declarat pentru BBC François Gaulme, un istoric francez şi autor al unor lucrări despre politica gaboneză. „Faptul că nu a mers la cele mai bune şcoli din Libreville şi că nu a învăţat limbile locale a fost ceva pentru care va fi criticat mai târziu”, a detaliat istoricul.

La vârsta de nouă ani, Ali Bongo a fost trimis la o şcoală privată din suburbia de lux a Parisului, Neuilly, şi, mai târziu, la Sorbona, unde a studiat dreptul. Această educaţie internaţională i-a determinat pe mulţi din Gabon să îl privească ca pe un străin.

Ali Bongo este căsătorit cu Sylvia, născută în Franţa, cu care are patru copii.

Un „James Brown Gabonez” 

Cu toate acestea, pentru tânărul Ali Bongo nu a fost niciodată vorba doar de politică. El a manifestat de timpuriu o pasiune pentru fotbal şi muzică – ceva moştenit de la mama sa, cântăreaţa gaboneză Patience Dabany.

Reputaţia de playboy din tinereţe a fost consolidată odată cu lansarea albumului său din 1977, A Brand New Man, produs de Charles Bobbit, managerul legendei funk James Brown. „Let me be your darling, Your everything, ‘til the end of time” (Lasă-mă să fiu iubitul tău, să fiu totul pentru tine, până la sfârşitul timpului – n.r.), cântă Bongo în piesa care dă titlul albumului.

La patru ani de la lansarea albumului, el şi-a îndreptat atenţia către politică.

Ali Bongo a servit în guvernul tatălui său ca ministru al apărării, funcţie pe care a deţinut-o timp de 10 ani. Înainte de aceasta, prima sa numire, ca ministru de externe al Gabonului, în 1989, s-a încheiat după trei ani din cauza unei modificări constituţionale care impunea ca miniştrii să aibă peste 35 de ani. El avea doar 32 de ani la acea vreme.

Cum a devenit preşedinte

Cu toate acestea, se pare că nu a fost văzut imediat ca un succesor natural al tatălui său. „La început, poporul gabonez nu l-a văzut ca pe un candidat serios. Dar, în cele din urmă, el a fost mai chibzuit decât părea. Prima dată când oamenii au văzut că ar putea fi serios a fost atunci când a restructurat armata”, spune istoricul Francois Gaulme.

Se pare că alegătorii din Gabon nu erau încă convinşi până la moartea tatălui său, în 2009. Dar Ali Bongo a reapărut ca o figură mai rezervată, încercând să nu epateze şi călătorind pentru a face campanie în provincie. În cele din urmă, a fost ales, obţinând 42% din voturi. „Mi-am câştigat locul, nu mi-a căzut în braţe”, a spus el despre victoria sa electorală.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.