26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

CNN: Bazele militare americane din Europa au fost plasate în alertă maximă din cauza amenințărilor cu sabotaj

Bazele militare americane din Europa au fost plasate în alertă maximă la începutul lunii iulie, după ce Casa Albă a primit informații că „entitățile susținute de ruși” iau în considerare sabotarea personalului și instalațiilor militare americane, a raportat CNN, citând mai multe surse.

Sursele CNN au spus că rapoartele serviciilor de informații americane din ultimele două săptămâni sugerau că Rusia se uită la bazele și personalul militar american ca ținte pentru atacurile împuterniciților săi.

Publicația scrie că aceste atacuri trebuiau să fie similare cu sabotajul care a fost planificat în Europa.

În aprilie, își amintește CNN, doi cetățeni cu cetățenie rusă și germană au fost arestați în Germania, fiind suspectați de complot de sabotaj și de colaborare cu serviciile de informații ruse.

Potrivit unui înalt oficial NATO, alianța a „crescut semnificativ” schimbul de informații despre campania de subversie a Rusiei în Europa, care în ultimele luni, potrivit CNN, „a devenit din ce în ce mai agresivă pe fundalul alegerilor din Occident”.

Comandamentul european al SUA a refuzat să comenteze, dar purtătorul de cuvânt Dan Day a remarcat că creșterea pregătirii pentru luptă nu se datorează unei singure amenințări, ci unei combinații de factori.

La 1 iulie, CNN și ABC News au raportat că mai multe baze militare americane din Europa au fost plasate în alertă maximă, iar nivelul de securitate a crescut la al doilea din cinci pe fondul temerilor de atacuri teroriste. Bazele americane din Germania cu instalații în România și Bulgaria, precum și baza aeriană Aviano din Italia, au primit și ele directive de creștere a nivelului de protecție.

The New York Times a scris că serviciile de informații ruse au desfășurat recent din ce în ce mai mult „mici operațiuni de sabotaj” în Europa, menite să creeze aparența de nemulțumire față de sprijinul pentru Ucraina.

Printre exemplele de astfel de sabotaj, publicația a citat incendierea unui depozit din Marea Britanie, a unei fabrici de vopsele din Polonia, a unei clădiri din Letonia și a unui magazin IKEA din Lituania.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.