12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Covid ”Eris”. Ce trebuie să știți despre noua variantă EG.5 care domină cazurile recente de îmbolnăvire

Infecțiile cu COVID-19 și spitalizările sunt în creștere în SUA, Europa și Asia. 

Oficialii din domeniul sănătății pun vina pe coronavirusul EG.5 „Eris”, o subvariantă a liniei Omicron care a apărut inițial în noiembrie 2021, scrie Reuters.

Ce este noua variantă „Eris”?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat EG.5, care a fost poreclit de unii drept „Eris”, drept o „variantă de interes”, indicând că ar trebui urmărită mai îndeaproape decât altele din cauza mutațiilor care l-ar putea face mai contagioas sau sever.

Totuși, OMS a spus în acest moment că nu pare să reprezinte o amenințare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante și că „nu există dovezi ale creșterii severității bolii asociate direct cu EG.5”.

Cât de repede se răspândeşte „Eris”?

Subvarianta EG.5 fusese depistată în peste 50 de ţări până la data de 8 august, potrivit OMS. Deja are cea mai frecventă şi cea mai rapidă creştere dintre subvariantele de COVID-19 care circulă în SUA, estimată a fi responsabilă pentru aproximativ 17% din cazurile actuale de COVID, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).

Spitalizările legate de COVID-19 au crescut cu peste 40% faţă de minimele recente atinse în iunie, dar sunt încă cu peste 90% sub nivelurile maxime atinse în timpul epidemiei de Omicron din ianuarie 2022, potrivit datelor CDC.

Cantitatea de virus identificată în apele reziduale din întreaga ţară şi numărul de reţete săptămânale pentru tratamentul COVID, Paxlovid, au crescut semnificativ în ultima lună, deşi de la niveluri scăzute.

Când va fi disponibil noul vaccin actualizat?

Companiile Pfizer/BioNTech, Moderna şi Novavax au creat noi versiuni actualizate ale vaccinurilor lor anti-Covid, plecând de la o altă subvariantă Omicron – XBB.1.5 – care se aseamănă mai mult cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulaţie.

Varianta Eris este similară cu XBB.1.5, deşi cea mai nouă subvariantă are o mutaţie la proteina sa spike („ţepuşa” care formează „coroana” coronavirusului – n.r.), care este partea din virus vizată de vaccin.

XBB.1.5 a apărut la sfârşitul anului 2022 şi era încă responsabilă pentru mai mult de 10% din infecţii la 5 august, conform estimărilor CDC. Directoarea CDC, dr. Mandy Cohen, a declarat într-un interviu recent că se aşteaptă ca noile vaccinuri să fie disponibile pe scară largă în SUA până în a treia sau a patra săptămână din septembrie.

Cohen nu s-a referit în mod specific la varianta Eris, dar a declarat: „În momentul de faţă, ceea ce vedem odată cu modificările virusurilor este că acestea sunt încă sensibile la vaccinul nostru, sunt încă sensibile la medicamentele noastre, sunt încă detectate de teste. Aşadar, toate instrumentele noastre continuă să funcţioneze pe măsură ce virusul se schimbă”, a spus Mandy Cohen.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.