23.5 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Cum apără Austria veto-ul împotriva aderării României la Schengen: ”Acesta nu este momentul potrivit”

Cancelarul austriac Karl Nehammer apără veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, scrie Der Standard.

De asemenea, Nehammer are în vedere controale extraordinare la granițele cu Italia. Întrebat dacă Austria va ”controla în curând granița cu Italia după ce Lampedusa a declarat stare de urgență?” Într-un interviu acordat „Kleine Zeitung” (duminică), cancelarul a răspuns: „Da”. 

Nehammer vrea să păstreze dreptul de veto al Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă”, a declarat el.

Austria apără veto-ul împotriva României

În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul. „Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

România a ameninţat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franţa, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.