16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Cum funcționează cea mai răspândită escrocherie cu criptomonede. Ce este „măcelărirea porcilor”

Ion nu știa prea multe despre criptomonede în toamna lui 2021, când a investit aproape 200.000 de dolari prin intermediul unei persoane cu care s-a împrietenit pe LinkedIn, care i-a promis randamente de până la 20 la sută.

Managerul de logistică în vârstă de 46 de ani a aflat ce greșeală costisitoare a făcut doar câteva săptămâni mai târziu, când contul său de investiții cripto a fost blocat.

De atunci, Bruce s-a jucat dea șoarecele și pisica. Frauda de investiții bazată pe criptomonede care l-a prins în capcană, l-a plasat într-un cerc select în care zeci de mii de victime din întreaga lume au fost păcălite. Și probabil că i-a costat miliarde, potrivit experților, mult mai mult decât estimările anterioare ale agențiilor federale, scrie WashingtonPost.

Numai în ultimele nouă luni ale anului 2022, victimele au pierdut mai mult de 500 de milioane de dolari doar în cadrul unuia dintre cele trei blockchain-uri vizate de escroci, potrivit unei noi analize pe care compania de inteligență a activelor digitale Inca Digital a oferit-o The Washington Post. Ian Schade, un analist de informații blockchain la TRM Labs, a spus că costul total al escrocherilor a ajuns probabil la miliarde în ultimii doi ani.

Strategia de escrocherie se numește – „măcelărirea porcilor”, și se referă la câștigarea încrederii oamenilor cu câștiguri inițiale rapide pe care escrocii le folosesc apoi pentru a atrage investiții mai mari, îngrășându-i ca porcii înainte de sacrificare. Escrocii îndeplinesc potențiale ținte pe aplicații de întâlniri sau alte platforme, cel mai recent inclusiv Airbnb.

Chiar dacă lumea cripto se confruntă cu o criză acută de un an, exacerbată de implozia bursei de tranzacționare FTX și a altor firme de profil, escrocii au continuat să atragă noi victime și să obțină sume uimitoare, arată datele. Inca Digital a analizat o parte din fraudă, adunând date de la opt platforme de tranzacționare de criptomonede  de top pe care escrocii le folosesc pentru a-și atrage victimele.

Ce este măcelărirea porcilor?

„Va deveni cea mai costisitoare înșelătorie pe internet din SUA cu sume enorme pierdute în câțiva ani, dacă nu a devenit deja”, a spus Andrew Frey, un analist financiar criminalist la Serviciul Secret al SUA.

Dar, în ciuda amplorii tot mai mari a fraudei, autoritățile federale de aplicare a legii și marile platforme de tranzacționare cripto pe care escrocii le folosesc par să fie în urmă în ceea ce privește strategia de combatere. Autoritățile federale nu au arestat încă niciun escroc – o sarcină, spun ei, îngreunată de faptul că autorii acesteia sunt concentrați în China și Asia de Sud-Est.

„Oamenii legii acordă atenție, dar probabil nu în măsura în care ar trebui. Furnizorii de servicii cripto acordă o oarecare atenție, dar nu în măsura în care ar trebui”, a spus Adam Zarazinski, CEO Inca Digital.

Simțind un vid în acest sector, o mână de detectivi amatori auto-formați și oficiali locali de aplicare a legii au dezvoltat propriul răspuns la nivel local.

Bruce ajută la conducerea acestei anchete. În timpul liber, el conduce investigații pentru Organizația Globală Anti-Scam, sau GASO, un grup dedicat ajutorării victimelor măcelăriei de porci împreună cu un personal de 40 de voluntari care sunt ei înșiși victime ale înșelătoriei.

„Este nevoie de resurse mai mari pentru organele de aplicare a legii și agențiile financiare… pentru a identifica și a demonta aceste rețele criminale”, a declarat Carole House, fost director pentru securitate cibernetică și inovare digitală la Consiliul Național de Securitate. Ea a menționat că Statele Unite au nevoie de mai mult ajutor din partea partenerilor din întreaga lume. „Aceste rețele operează peste granițe. Statele Unite nu pot face asta singure.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.