23.5 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Cum sa nu fii atras în investiții frauduloase cripto. Cele mai utilizate escrocherii criptografice explicate

Escrocii exploatează diverse scheme pentru a atrage victimele în investiții frauduloase cripto. Ei ajung chiar până la a intra în relații false prin intermediul aplicațiilor de întâlniri precum Tinder.

Titluri precum „Crypto and Romance Scams continuă să coste victimele miliarde” și „Un bărbat i-a luat unei femei îndrăgostite toate economiile investite în cripto” devin obișnuite.

De fapt, escrocii cripto-romantici au înșelat victimele de aproximativ 139 de milioane de dolari anul trecut, conform unui raport din 2022 al Comisiei Federale pentru Comerț (FTC). Dar acesta este doar un tip de înșelătorie dint-un șir lung.

FTC a constatat, de asemenea, că peste 46.000 de consumatori au raportat că au pierdut peste 1 miliard de dolari în criptomonede între 1 ianuarie 2021 și 31 martie 2022. Și asta ar putea fi doar vârful aisbergului — probabil că există mai multe victime care nu și-au raportat pierderile.

Aaron Cohn, partener la Weinberg Wheeler Hudgins Gunn & Dial, o firmă de avocatură axată pe frauda financiară, spune că a înregistrat o creștere puternică a victimelor care caută ajutor cu conturile cripto piratate.

„Investitorii de retail care iau în considerare investițiile cripto trebuie să înțeleagă riscurile crescute și ar trebui să folosească măsuri de protecție sporite pentru a se asigura că nu devin următoarea victimă”, spune Cohn.

Pentru a evita schemele care vizează pasionații de cripto, iată un ghid pentru înșelătoriile comune.

Ce sunt înșelătoriile criptografice?

Înșelătoriile cripto sunt ca orice altă înșelătorie financiară, cu excepția că escrocii urmăresc mai degrabă activele tale cripto, decât banii tăi.

Escrocii criptografici folosesc multe dintre aceleași tactici folosite în alte infracțiuni financiare, cum ar fi înșelătoriile de tip pump and dump care ademenesc investitorii să cumpere un activ cu afirmații false despre valoarea acestuia sau încercări directe de a fura active digitale.

Acest ultim tip de escrocherie ar putea implica pătrunderea în portofelul cripto al unei persoane sau determinarea unui investitor să trimită un activ digital ca formă de plată pentru o tranzacție frauduloasă, spune Shane Cummings, consilier de avere și director de tehnologie și securitate cibernetică pentru Halbert Hargrove.

Scopul este întotdeauna de a manipula victimele pentru a divulga date personale sau a transfera active digitale valoroase, cum ar fi jetoanele nefungibile (NFT) în contul făptuitorului.

Tipuri de escrocherii criptografice

Înșelătoriile cripto pot lua mai multe forme. Iată câteva dintre cele mai comune exemple.

Escrocherii de investiții

Escrocheriile cu investiții implică un individ cu intenții rele care ademenește oamenii să-și trimită criptomonedele fraudatorului cu promisiuni de „câștiguri uriașe”.

Escrocii pot juca multe roluri, cum ar fi un „manager de investiții”, o celebritate sau chiar un interes amoros pe un site de întâlniri online. Indiferent de rolul asumat, ei promit să vă crească investiția dacă vă transferați criptomoneda către ei.

Escrocherii cu investiții pot folosi schema pump-and-dump. Un fraudator te ademenește să cumperi o criptomonedă obscură la un „preț scăzut”, cu promisiuni că valoarea activului va exploda în cel mai scurt timp.

Când cumpărați, prețul crește, moment în care escrocul își retrage deținerile la noua evaluare care este mai mare, ceea ce face ca prețul să se prăbușească, lăsându-vă fără investiția inițială.

„Având în vedere viteza cu care monedele noi sunt create și comercializate investitorilor pe internet fără reglementări, unii investitori care doresc să obțină un profit rapid sunt atrași de rapoartele privind câștigurile procentuale de trei cifre într-un activ digital într-o perioadă scurtă de timp”, afirmă Shane Cummings.

Aceste scheme încep adesea pe rețelele de socializare sau pe site-urile de întâlniri online, așa că aveți grijă cine vă contactează din senin în legătură cu activele dumneavoastră cripto. Atenție la oricine vorbește despre un anumit activ cripto pe rețelele sociale, de obicei când este prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa este.

Infracțiune virtuală – Phishing

Înșelătoriile de tip phishing sunt printre favoritele escrocilor. Escrocii urmăresc să acceseze detaliile contului pe care îl dețineți, inclusiv parolele pentru portofelul cripto. După cum știe orice utilizator de cripto, cel care deține parola deține și criptomoneda.

Escrocii de tip phishing vă atrag adesea să faceți clic pe un link către un site web fals, de unde vă pot fura apoi detaliile contului. Aceștia pot uzurpa identitatea unor companii cunoscute, cum ar fi Amazon sau banca la care aveți cont, companii de utilități sau chiar agenții guvernamentale și pot posta link-uri pe rețelele sociale sau vă pot contacta direct.

De exemplu, ei vă pot trimite un e-mail sau un text prin care să vă spună că a fost inițiată o retragere și să vă ofere un link pentru a anula tranzacția.

Oricine poate cădea pradă unei înșelătorii de tip phishing și orice activ digital poate fi ținta unei astfel de înșelătorie, așa cum a realizat actorul și producătorul de film Seth Green la începutul acestui an, când patru dintre NFT-urile sale Bored Ape au fost furate.

Upgrade Scams

Software-ul este actualizat în mod constant, iar platformele de criptomonede sunt și ele o formă de software. Deoarece mulți s-au obișnuit cu upgrade-urile în era digitală, escrocii pot păcăli cu ușurință deținătorii de criptomonede să renunțe la parolele lor ca parte a unui „upgrade”.

Înșelătorii prin copierea cartelei SIM

Înșelătoriile prin schimbul de SIM se numără printre cele mai noi escrocherii cripto care au loc astăzi. Acestea apar atunci când un escroc obține acces la o copie a cartelei SIM și poate accesa toate datele telefonului.

„Aceste informații pot fi folosite pentru a primi și utiliza codurile de autentificare în doi pași necesare pentru a obține acces la portofelele criptografice și la alte conturi fără ca victima să știe”, spune specialiștii în domeniu. „Când se întâmplă acest lucru, conturile cripto ale victimei pot fi sparte și șterse fără ca victima să fie contactată”.

Platformele de tranzacționare false și portofele criptografice

„Dacă navigați pe rețelele de socializare, veți întâlni site-uri care fac publicitate Bitcoin (BTC) ieftină”, spune Martin Leinweber, strateg de produse pentru active digitale la MarketVector Indexes. Ei pot face publicitate criptomonedelor cu 5% sub valoarea de piață și promit profituri uriașe atunci când cumpărați prin intermediul site-ului, dar uneori, aceste platforme sunt produse cripto false.

Aceste produse cripto false citează adesea randamente scandaloase ale investiției, iar utilizatorilor li se cere de obicei să plătească o taxă inițială mare și apoi li se cere frecvent să investească din ce în ce mai mult.

Și când încercați să vă retrageți fondurile, probabil veți descoperi că au dispărut.

„Un portofel cripto fals este o înșelătorie malware”, spune Leinweber. „Escrocii îl folosesc pentru a infecta un computer și, în cele din urmă, fură cheia privată sau parola utilizatorului”.

Pentru a evita astfel de escrocherii, rămâneți cu platformele de tranzacționare care au un istoric în spate.

Cum să evitați înșelătoriile criptografice

Având în vedere riscurile crescute cu activele digitale, prudența este esențială. Pentru a evita înșelătoriile cripto, urmați aceste sfaturi:

Nu răspunde-ți la contactele străine. „Indiferent cine te contactează de la brokerul priceput în cripto – sau de la orice instituție financiară, de altfel – cea mai bună practică este să nu răspunzi”, spune Cohn. „Căutați numărul oficial al instituției și inițiați un contact independent”.

Verificați înainte de a da clic. Nu deschideți hyperlinkuri sau atașamente de la expeditori necunoscuți.

Păstrați conturile delogate. Nu conectați permanent conturile de tranzacționare de criptomonede și conturile bancare tradiționale.

Folosiți companii de renume. Pentru a vă asigura informațiile și securitatea cripto, folosiți un portofel de la o companie de renume”, spun specialiștii în domeniu.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.