25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Cum va fi împărțit ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și ce diferență ar putea face pe teren

Un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina ar putea fi semnat în câteva zile. Deci, ce arme ar putea primi și ce diferență ar putea face în încercarea de a opri avansurile rusești?

Sistemele de apărare aeriană, rachetele cu rază medie și lungă de acțiune și obuzele de artilerie rămân armele esențiale de care Ucraina are nevoie, scrie BBC.

Trei categorii în care s-ar împărți ajutorul SUA:

Apărare aeriană

Respingerea amenințării rusești din cer este vitală pentru protecția orașelor și a infrastructurii critice, cum ar fi centralele energetice.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a fost atacată de aproape 1.200 de rachete rusești, peste 1.500 de drone și 8.500 de bombe ghidate doar în acest an.

Ucraina are o varietate de sisteme furnizate de Occident, de la rachete Stinger cu rază scurtă de acțiune lansate de pe umăr până la sistemul avansat – și extrem de scump – Patriot.

Zelenski a spus că sunt necesare cel puțin încă șapte sisteme Patriot, sau echivalentul lor.

Rachetele de croazieră și balistice ale Rusiei – inclusiv rachetele S-300 și S-400 convertite – împreună cu sute de drone Shahed-136 fabricate iranian – sunt greu de contracarat din cauza volumelor mari lansate.

Rachete cu rază medie și lungă

Dar războiul de pe teren este vital. Din octombrie, Ucraina a pierdut aproape 583 de kilometri pătrați din teritoriul său de est în fața forțelor ruse, în mare parte din cauza lipsei de artilerie.

Sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) au jucat un rol crucial pentru Ucraina, prin livrarea de muniții ghidate de pe o platformă mobilă.

De asemenea, și versiunea cu rază lungă de acțiune a sistemelor de rachete tactice ale armatei americane (ATACMS) este gata de transfer.

Sistemele ATACMS mai vechi au fost în țară de la sfârșitul anului trecut, dar versiunea mai nouă poate dubla intervalele la 300 km. Lupta se poate duce mai adânc în Crimeea anexată, pe care Rusia o folosește ca bază navală majoră protejată de mijloace aeriene și nu numai.

Obuze de artilerie

Statele Unite au trimis 2.000.000 de obuze M777 în Ucraina din februarie 2022 și probabil că mai multe vor fi trimise în acest ultim pachet.

Statele Unite ale Americii au ceea ce numesc o „rețea logistică foarte robustă” pentru a aduce armele rapid în Ucraina.

„Așa cum am făcut și în trecut, ne putem deplasa în câteva zile”, a declarat, săptămâna trecută, reporterilor, secretarul de presă al Pentagonului, generalul major Pat Ryder.

Este posibil ca proviziile să fi fost mutate mai aproape de Ucraina și, odată ce sunt predate, devin oficial proprietatea Ucrainei. Dar aducerea echipamentului în prima linie – în special echipamentul de artilerie – ar putea dura multe zile sau chiar săptămâni, deoarece forțele ruse își continuă loviturile în est.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.