Dansul cerealelor: Ce vrea Polonia în schimbul solidarităţii sale cu Ucraina

0
106

Solidaritatea Varșoviei cu Kievul nu are limite – ei bine, aproape. Se reduce doar la bani.

La mai bine de un an după ce UE a înființat „căi de solidaritate” pe uscat pentru a ajuta la scoaterea a milioane de tone de produse agricole – principalul export al Kievului – din Ucraina, Varșovia amenință să-și închidă propria frontieră pentru a doua oară, dacă Bruxelles-ul nu extinde restricții temporare și nu aduce numerar pentru a se asigura că nimic nu rămâne blocat în Polonia, scrie Politico.

Mișcarea unilaterală ar încălca regulile comerciale comune ale UE, dar Varșovia susține că este necesară deoarece produsele ucrainene – acum blocate încă o dată de Rusia de la ruta lor tradițională de export la Marea Neagră – subcotează fermierii polonezi.

„Interesele fermierilor noștri sunt primordiale pentru noi”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, reporterilor, după o întâlnire a miniștrilor UE din agricultură, marți, la Bruxelles. „Deciziile noastre nu sunt împotriva nimănui; ele sunt în primul rând pentru fermierii noștri”.

După invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea porturilor sale de la Marea Neagră anul trecut, țările din estul UE – Polonia, România și, într-o mai mică măsură, Bulgaria, Ungaria și Slovacia – s-au văzut inundate cu volume fără precedent de cereale ucrainene.

Motivele au fost surprinzător de simple: în ciuda războiului, comerțul cu cereale este încă condus de piață și, ca în cazul oricărei mărfuri, lucrurile mai ieftine găsesc cumpărători. Cerealele ucrainene sunt de înaltă calitate și ieftine – dar numai dacă sunt transportate pe mare sau pe distanțe relativ scurte în interior.

Când a venit vorba de cereale care au intrat în Polonia, cele mai multe au ajuns doar până în regiunea de est de la granița cu Ucraina.

Telus a acuzat comercianții multinaționali că au adus cereale ucrainene peste graniță și le-au vândut intermediarilor locali, cum ar fi mori și producătorii de furaje. Fermierii polonezi, la rândul lor, au văzut că cererea pentru propriile lor produse a scăzut.

Chestiune de solidaritate

Aliații care susțin Polonia și celelalte patru țări sunt însă puțini.

„Această interdicție temporară a fost absolut necesară, deoarece aceste țări nu ar rezista presiunii”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură al UE.

Alții văd lucrurile altfel.

Înalți oficiali ucraineni au criticat restricțiile, președintele Volodimir Zelenski afirmând că orice extindere a restricțiilor este „absolut inacceptabilă și de-a dreptul neeuropeană”.

„Poziția noastră este clară: blocarea exporturilor [ucrainene] pe uscat după 15 septembrie, când expiră restricțiile relevante, este inacceptabilă sub orice formă”, a spus Zelenski într-o postare pe Telegram luni seară .

Exasperarea lui Zelenski a urmat unei săptămâni în care președintele rus Vladimir Putin a pus capăt Inițiativei privind cerealele Mării Negre, a reimpus o blocadă maritimă și a lansat o serie de lovituri aeriene asupra porturilor de coastă ale Ucrainei. În cadrul acordului de cereale intermediat de ONU, Ucraina a exportat 33 de milioane de tone metrice de cereale pe piețele mondiale în ultimul an. Acum, pe măsură ce se culege recolta, acel traseu este închis.

Multe țări UE, printre care Franța, Germania și Spania, susțin poziția Ucrainei. Deși recunoașterea cerealelor ucrainene a pus presiune asupra unor fermieri din UE, ei spun că restricțiile comerciale subminează integritatea pieței interne a blocului și eforturile acesteia de a sprijini Ucraina.

„Acesta nu este un program de îndeplinire a dorințelor, în care alegi ceea ce îți place, iei bani de la Bruxelles, dar în același timp închizi granița”, a spus ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir, adăugând că singurul actor care beneficiază de acțiunile Poloniei este Rusia, deoarece caută să șteargă Ucraina de pe piața globală a cerealelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.