35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Datoria globală a atins un nou nivelul record în 2023 ajungând la 307.000 miliarde de dolari

Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul doi din 2023 până nivelul record de 307.000 miliarde de dolari, transmite Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), scrie Reuters.

Grupul comercial de servicii financiare a declarat într-un raport că datoria globală în dolari a crescut cu 10 trilioane de dolari în prima jumătate a anului 2023 și cu 100 de trilioane de dolari în ultimul deceniu.

Acesta a spus că cea mai recentă creștere a ridicat pentru al doilea trimestru consecutiv raportul datorie globală/PIB la 336%. Înainte de 2023, rata datoriei era în scădere de șapte trimestre.

Creşterea economică mai lentă şi evoluţia preţurilor au afectat gradul de îndatorare la nivel mondial, se arată în raport.

„Creşterea bruscă a inflaţiei a fost principalul factor care a dus la scăderea semnificativă a raportului datorie/PIB în ultimii doi ani. Presiunile asupra preţurilor şi a salariilor se moderează, ne aşteptăm ca până la finalul anului raportul datorie/PIB să depăşească 337%”, avertizează IIF.

Peste 80% din recenta majorare a datoriei a venit de la ţările dezvoltate, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat de SUA, Japonia, Marea Britanie şi Franţa. În rândul statelor emergente, cel mai semnificativ avans a venit de la marile economii: China, India şi Brazilia. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.