De la căldură extremă la furtuni mortale, Europa trece prin „vara iadului”

0
87

Europa se confruntă cu vreme extremă, de la temperaturi ridicate în sudul Italiei până la furtuni puternice în Croația și Italia, punând presiune asupra serviciilor de urgență și a rezidenților.

Temperaturile au depășit în mod constant 40 de grade Celsius în această săptămână în țările din sudul și estul Europei, iar pentru unele zone precum Sicilia, situația este și mai gravă. Insula italiană s-a copt sâmbătă la 46 de grade Celsius, potrivit Met Office, cu temperaturi nocturne de 29 de grade.

Căldura din anumite părți ale Greciei a împins mercurul din termometre la peste 40 de grade, sâmbătă. Pe insula Rhodos, pompierii au intrat în cea de-a cincea zi de luptă cu incendiile, potrivit presei locale

În Malta, locuitorii au fost forțați să doarmă afară și în mașini cu aerul condiționat în funcțiune, după ce a șasea zi de întreruperi de curent a lăsat oamenii fără ventilatoare sau sisteme de răcire. Locuitorii au descris-o ca fiind o „vară a iadului”, a raportat Times of Malta .

Centrul de Coordonare a Răspunsurilor la Situații de Urgență (ERCC) al Comisiei Europene a declarat sâmbătă că alerte roșii de temperaturi ridicate continuă să fie în vigoare în sudul Italiei, sud-vestul Croației și vestul Serbiei.

Schimbarea climei

Europa nu este singură. Anul acesta a fost înregistrată atât cea mai caldă iunie la nivel mondial, cât și cea mai călduroasă zi din istorie, înregistrată pe 6 iulie. Temperatura medie globală a fost de 17,08 grade Celsius în acea zi, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei Copernicus.

„Oamenii nu sunt pregătiți pentru astfel de creșteri de temperatură”, a spus climatologul Friederike Otto de la Imperial College London

Aceste temperaturi medii globale din ce în ce mai calde sunt exact ceea ce prognozele au arătat că se va întâmpla într-o lume cu niveluri tot mai mari de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, a declarat ea pentru BBC.

Profesioniștii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să ia măsuri pentru a evita supraîncălzirea, cum ar fi să statea în zone răcoroase în orele de vârf ale zilei și să se consume multă apă.

„Criza climatică este acum unul dintre factorii majori care determină rezultatele sănătății umane”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al direcției de sănătate a Comisiei Europene, adăugând că „valurile de căldură pot provoca un stres considerabil asupra sănătății”.

Furtuni mortale

Pe lângă căldura în creștere, alte evenimente meteorologice extreme au lovit Europa.

La doar câteva zile după ce anumite părți din Croația au primit o alertă roșie pentru căldură, țara s-a confruntat cu una dintre cele mai grave furtuni din istoria recentă, vânturile puternice și ploile torenţiale au lovit mare parte din țară, ucigând patru persoane, două în zona Zagreb, și provocând daune infrastructurii critice și caselor din 14 județe. Peste 100 de persoane au fost rănite și 2.000 de clădiri avariate în țară, a raportat ERCC.

Părți din nordul Italiei s-au confruntat, de asemenea, cu ploi torențiale, grindină de mărimea mingii de tenis și inundații. Furtunile au provocat daune electrice și au incendiat o casă, a raportat Repubblica, în timp ce vânturile puternice au smuls copacii și au dezrădăcinat proprietăți.

Furtunile au început joi seară și se preconizează că vor continua până sâmbătă, cu o alertă portocalie emisă de Centrul funcțional de monitorizare a riscurilor din regiunea Lombardia.

În altă parte, furtunile puternice au provocat și moartea unei persoane în Bled Town, Slovenia, unde cel puțin trei persoane au fost, de asemenea, rănite grav. Peste 300 de persoane au fost evacuate și 1.000 de clădiri avariate.

O altă persoană a murit în Bosnia, iar peste 20 de persoane au fost rănite. Iar în Serbia, 20 de persoane au fost evacuate, potrivit ERCC.

Centrul a emis și o avertizare de inundații pe râul sloven Pesnica, la Gocova, în nord-estul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.