19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Doar 57 de companii sunt responsabile pentru 80% din emisiile de gaze cu efect de seră din ultimii 8 ani – Analiză

Analiza arată că mulți producători mari au crescut producția de combustibili fosili și emisiile aferente la șapte ani după acordul de la Paris privind clima. 

Un studiu a arătat că doar 57 de producători de petrol, gaze, cărbune și ciment sunt legați direct de 80% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume de la Acordul de la Paris din 2016.

Această cohortă puternică de corporații controlate de stat și multinaționale deținute de acționari sunt principalii factori ai crizei climatice, conform bazei de date Carbon Majors, care este compilată de cercetători de renume mondial.

Deși guvernele s-au angajat la Paris să reducă gazele cu efect de seră, analiza arată că majoritatea mega-producătorilor și-au crescut producția de combustibili fosili și emisiile aferente în cei șapte ani de după acordul climatic, comparativ cu cei șapte ani anteriori.

În baza de date a 122 dintre cei mai mari poluatori climatici istorici din lume, cercetătorii au descoperit că 65% dintre entitățile de stat și 55% dintre companiile din sectorul privat și-au mărit producția.

În această perioadă, cel mai mare contributor la emisii a fost ExxonMobil din Statele Unite, care a fost legată de 3,6 gigatone de CO2 pe parcursul a șapte ani, sau 1,4% din totalul global.

Aproape la egalitate au fost Shell, BP, Chevron și TotalEnergies, fiecare dintre acestea fiind asociat cu cel puțin 1% din emisiile globale.

Cea mai frapantă tendință a fost însă creșterea emisiilor legate de producătorii de stat, în special în sectorul cărbunelui din Asia.

Această expansiune, care a continuat de atunci, este contrar unui avertisment dur al Agenției Internaționale pentru Energie că nu pot fi deschise noi zăcăminte de petrol și gaze dacă lumea vrea să rămână în limitele sigure ale încălzirii globale.

”Nu dați vina pe consumatori”

Oamenii de știință spun că temperaturile globale se apropie rapid de ținta inferioară de la Paris de 1,5°C peste era preindustrială, cu potențiale consecințe grave pentru oameni și restul naturii.

„Este condamnabil din punct de vedere moral pentru companii să continue să-și extindă explorarea și producția de combustibili de carbon în fața cunoștințelor de zeci de ani că produsele lor sunt dăunătoare”, a spus Richard Heede, care a creat setul de date Carbon Majors în 2013.

„Nu dați vina pe consumatori care au fost forțați să se bazeze pe petrol și gaze din cauza captării guvernului de către companiile de petrol și gaze.”

Cercetarea Carbon Majors a ajutat la schimbarea narațiunii despre responsabilitatea pentru criza climatică prin repartizarea emisiilor către entitățile care profită din scoaterea combustibililor fosili din pământ, mai degrabă decât către indivizii care ulterior le ard și le deversează sub formă de emisii.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.