33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Documente secrete: Rolul ascuns al Europei în fabricarea dronelor ucigașe folosite de Rusia în Ucraina

Dronele kamikaze iraniene folosite în cele mai recente atacuri asupra orașelor ucrainene sunt pline cu componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali, scrie The Guardian.

Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul Ucrainei guvernelor G7 în august, se arată că au avut loc peste 600 de raiduri în orașe folosind vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală.

Potrivit raportului, obținut de The Guardian, în drona Shahed-131 au fost găsite 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale și 57 în modelul Shahed-136, care are o rază de zbor de 2.000 km și o viteză de croazieră de 180 km/h.

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt numite ca producători originali ai componentelor identificate.

„Printre producători se numără companii cu sediul în țările coaliției de sancțiuni: Statele Unite, Elveția, Țările de Jos, Germania, Canada, Japonia și Polonia”, se arată în raport.

Potrivit documentului, Iranul și-a diversificat deja producția prin utilizarea unei fabrici siriene în portul Novorossiysk, dar producția de drone se mută în Rusia, în regiunea centrală Alabuga, deși Teheranul continuă să furnizeze componente.

Se spune că guvernul iranian încearcă să „se disocieze de la furnizarea de arme Rusiei” și „nu poate face față cererii Rusiei și intensității utilizării în Ucraina”.

Ucraina cere rachete pentru a lovi fabricile de producție

Printre sugestiile din raport Ucraina cere „lovituri cu rachete asupra fabricilor de producție ale acestor UAV-uri din Iran, Siria, precum și asupra unui potențial loc de producție din Federația Rusă”.

Documentul continuă: „Cele de mai sus pot fi efectuate de forțele de apărare ucrainene dacă partenerii oferă mijloacele necesare de distrugere”.

Nu există nicio sugestie de abatere din partea companiilor occidentale ale căror părți au fost identificate. „Producția iraniană de UAV s-a adaptat și utilizează în mare parte componente comerciale disponibile, a căror aprovizionare este prost sau deloc controlată”, se spune în raport.

Potrivit raportului ucrainean, informațiile vamale arată că „aproape toate importurile către Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica”.

Bart Groothuis, un europarlamentar care face parte din subcomisia pentru apărare și securitate a Parlamentului European, a declarat că a existat o coordonare insuficientă între serviciile de informații ale UE pentru a se confrunta cu utilizarea abuzivă a componentelor occidentale. „Cred că multe agenții europene de informații nici măcar nu se uită la sancțiuni”, a spus el.

Raportul privind dronele iraniene

Documentul guvernului ucrainean – „Moarte de baraj: raport privind UAV-urile Shahed-136/131” – a fost elaborat cu asistența institutului central de cercetare a armamentelor și echipamentelor militare din Ucraina și a serviciilor sale de informații.

Acesta oferă cea mai actualizată analiză a tacticilor și planurilor de producție în schimbare ale Rusiei, de când prima utilizare a dronelor Shahed a fost înregistrată în regiunea Harkov, la 13 septembrie 2022, în orașul Kupiansk. 

Raportul cuprinde:

  • O pauză a atacurilor care a durat între 17 noiembrie și 7 decembrie s-a datorat „probabil adaptării dronelor concepute pentru un climat cald la iarna ucraineană”, iar aceasta „ar putea indica o cooperare suplimentară între Rusia și Iran în producerea și modernizarea Shahed-136/131”.
  • Livrările de UAV Shahed-136/131 din Iran către Rusia au loc pe Marea Caspică. „De la Teheran, dronele sunt livrate în portul iranian Amirabad, de unde sunt expediate în orașul-port rusesc Makhachkala.”
  • Marcajele de pe componentele electronice de pe dronele folosite în Ucraina în ultimele luni au fost distruse, „probabil cu ajutorul unui laser”, iar forțele ruse au început să folosească denumirile Geranium-1 și Geranium-2 pentru drone, care este „parte probabilă a unui acord între Iran și Rusia care să ascundă rolul Iranului”.
  • La începutul lunii iulie, un nou model Shahed-136 marcat „Y002” a fost doborât în ​​Ucraina, care „s-ar putea să fi fost asamblat într-o nouă unitate de producție din Rusia”. Se spune că eșantionul ar fi avut o formă de aripă diferită, ceea ce „poate indica și producția într-o nouă locație”.
  • Rusia și Iranul „lucrează deja la un nou motor pentru Shahed-136, care ar trebui să ofere viteză și autonomie mai bune”.
Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.