26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Elveția va găzdui conferința de pace din Ucraina în iunie. Participanții vor să convingă Rusia să negocieze

Guvernul elvețian a declarat că va găzdui o conferință de pace la nivel înalt în Ucraina în iunie.

Acesta a spus că scopul conferinței este de a crea o foaie de parcurs concretă pentru participarea Rusiei la procesul de pace. 

Dar Rusia a spus clar că nu va lua parte la inițiativă.

Conferința va avea loc pe 15 și 16 iunie în afara orașului Lucerna.

Un summit G7 are loc în Italia învecinată între 13 și 15 iunie.

Elveția a declarat în ianuarie că va găzdui un summit pentru pace la cererea lui Volodimir Zelenski și de atunci a purtat discuții cu UE, statele membre G7 și țări precum China și India pentru a le obține sprijinul. 

„În prezent, există suficient sprijin internațional pentru o conferință la nivel înalt pentru lansarea procesului de pace”, a spus Consiliul Federal într-un comunicat. 

Acesta a recunoscut „unele necunoscute” care au condus la conferință, „dar având în vedere tradiția diplomatică îndelungată a Elveției și feedback-ul încurajator primit în faza de explorare, consideră că este responsabilitatea sa de a contribui la procesul de pace din Ucraina”. 

Ucraina va rămâne fără apărare antiaeriană „într-o perioadă destul de scurtă” – generalul american de top 

Un general de top american a avertizat că Ucraina va rămâne fără obuze de artilerie și interceptoare de apărare aeriană „într-un timp destul de scurt” fără sprijin american suplimentar, scrie Sky News.

El a spus Congresului că „miza este foarte mare” pentru Ucraina. 

Comentariile vin după ce Volodimir Zelenski a avertizat în weekend că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare aeriană dacă Rusia își continuă campania intensă de bombardament. 

„Dacă continuă să lovească [Ucraina] în fiecare zi așa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii știu asta”, a spus el.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.