”Era încălzirii globale s-a încheiat, începe era fierberii globale”, spune șeful ONU

0
87

Era încălzirii globale s-a încheiat și „era fierberii globale a sosit”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, după ce oamenii de știință au confirmat că iulie ar putea fi cea mai caldă lună de până acum, scrie The Guardian.

„Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și este doar începutul”, a spus Guterres. 

„Este încă posibil să se limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 C [peste nivelurile preindustriale] și să se evite cel mai rău lucru al schimbărilor climatice. Dar numai cu o acțiune dramatică, imediată, împotriva schimbărilor climatice”.

Declarațiile lui Guterres au venit după ce oamenii de știință au confirmat joi că ultimele trei săptămâni au fost cele mai calde de când au început înregistrările și iulie este pe cale să fie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Temperaturile globale din această lună au doborât recorduri, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și programului UE de observare a Pământului Copernicus, alimentat de arderea combustibililor fosili și de vremea violentă.

Creșterea constantă a temperaturilor medii globale, determinată de poluarea care captează lumina soarelui și acționează ca o seră în jurul Pământului, a înrăutățit condițiile extreme.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat: „Nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă decât oricând. Acțiunea împotriva schimbărilor climatice nu este un lux, ci o necesitate.”

Alți oameni de știință au confirmat concluziile. Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig a constatat că lumea era cu 1,5 ° C (2,7 ° F) mai caldă în iulie 2023 decât media lunii iulie înainte de industrializare.

Temperaturile din această lună au fost „atât de scandaloase” încât oamenii de știință ar putea prezice că va fi cea mai caldă înregistrată, chiar înainte de a se termina, a spus el.

Haustein a luat estimări ale temperaturii globale de la National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA și a constatat că iulie 2023 ar putea să bată recordul anterior din 2019 cu 0,2°C.

Zeke Hausfather, un cercetător la organizația nonprofit Berkeley Earth din SUA, a folosit instrumente de la meteorologi japonezi și europeni pentru a estima că recordul va fi doborât cu aproape 0,3°C.

El a spus: „Cu excepția unui impact major de asteroid astăzi, este practic sigur că iulie 2023 va fi cea mai caldă lună înregistrată cu o marjă mare. Personal mi se pare un pic uimitoare amploarea acestui record. Nu vedem nimic analog în înregistrarea istorică pentru luna iulie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.