Scenariu: SUA și China se pregătesc pentru război. America nu arată prea bine în nicio simulare

0
93

Într-o confruntare între cele mai mari două puteri ale lumii, niciuna dintre părți nu va veni vreodată la masă pe deplin pregătită pentru război. 

Mobilizarea necesară pentru a lupta într-un conflict global este importantă și, până la începerea luptei, poate fi imposibil de anticipat amploarea resurselor necesare, scrie Insider.

În timp ce lumea ar trebui să spere că un conflict pe scară largă între SUA și China poate fi evitat, relațiile dintre cele două superputeri continuă să se deterioreze. Acum, politicienii, experții și chiar liderii militari ai Americii au început să pună întrebarea: cât de pregătiți sunt SUA dacă amenințările de la Beijing devin ceva mai grave?

Războiul din Pacificul de Vest nu este un pericol imediat, potrivit experților, dar este o posibilitate. 

Dacă SUA ar ajunge într-un război cu China, cauza probabilă ar fi un atac militar chinez asupra insulei democratice Taiwan, pe care Beijingul a revendicat-o de mult ca fiind teritoriu chinez și este văzută ca o provocare la adresa guvernării sale autoritare. Președintele Joe Biden a spus că SUA ar veni în apărarea Taiwanului dacă China ar ataca. Dar, în calitate de rivali majori, SUA și China s-ar putea găsi în război și din alte motive, cum ar fi militarizarea Mării Chinei de Sud, unde navele și avioanele militare americane și chineze se găsesc adesea în imediata apropiere. 

Oficialii americani de informații au afirmat că China este „cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale a SUA”, iar experții ne-au spus că un conflict cu Beijingul ar declanșa amenințări militare pentru care SUA nu sunt pregătite. 

Un război ar devasta probabil armatele implicate și ar arunca economia globală într-o criză majoră – un scenariu sumbru cu consecințe de amploare. Orice război cu China s-ar duce pe mai multe fronturi – de la aer și mare la internet și piețele financiare. În timp ce SUA are o mulțime de avantaje, ani de subinvestiții au lăsat America lipsită de câteva domenii cheie pe care ar trebui să le consolideze pentru a contracara cu succes amenințările din China. 

Înalți oficiali, cum ar fi generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major, sunt de acord că America trebuie să-și întărească pregătirea.

„Nu este nimic mai scump decât a lupta într-un război”a spus generalul în timpul unei audieri a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei din primăvară. „Și pregătirea pentru război este, de asemenea, foarte costisitoare, dar lupta în război este cea mai scumpă”.

Deși ar fi irelevant să prezicem rezultatul unui război între SUA și China, posibilitatea ca acesta să se întâmple i-a alertat pe experți că America nu este pregătită.

America trebuie să construiască lucrurile din nou

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA au apărut ca o putere industrială atunci când a fost vorba de lansarea navelor și aeronavelor de război. Luați Marina, de exemplu. Pe măsură ce SUA și-a mărit capacitatea, țara a reușit să producă anumite nave în câteva săptămâni. Și Marina a făcut adesea miracole pentru a reînvia navele puternic avariate – USS Nebraska, distrus, a fost aproape scufundat la Pearl Harbor, dar armata l-a reînviat pentru a lupta din nou în timpul invaziei aliate a Normandiei.  

SUA și-au menținut această capacitate timp de zeci de ani, dar priceperea de producție a Americii s-a atrofiat de la sfârșitul Războiului Rece. În zilele noastre, ar putea dura ani pentru a construi o navă a Marinei SUA. Motivele pentru aceasta sunt complexe – priorități schimbate, tehnologie nouă, costuri cu forța de muncă – dar efectul este clar: într-un conflict de mare intensitate, SUA s-ar confrunta cu provocări nu numai în producerea de nave, ci și în repararea oricăror nave avariate în luptă.

Producția de apărare din SUA are tendința de a depăși bugetul și de a întârzia proiectele, ne-a spus Dan Blumenthal, specialist la American Enterprise Institute și fost director senior pentru China, Taiwan și Mongolia la Departamentul de Apărare al SUA. Dacă SUA vor să ajungă într-un loc în care sunt pregătite pentru un conflict pe scară largă, a spus el, va trebui să inverseze unele dintre aceste tendințe.

Trebuie să fim pregătiți de un atac fără precedent

„Ne confruntăm cu un concurent strategic care are avantaje în multe domenii ale puterii militare”, a spus Blumenthal. „Și trebuie să fim pregătiți să ne confruntăm cu un atac de tipul căruia nu a trebuit să răspundem de multe decenii”.

Luați, de exemplu, muniția, care a fost trimisă în cantități enorme pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele invadatoare rusești. În prezent, America produce aproximativ 30.000 de obuze de artilerie în fiecare lună, dar armata vrea să mărească această cifră până la 70.000. SUA intenționează, de asemenea, să sporească producția de obuze de artilerie de 155 mm cu 500% în următorii ani, ceea ce ar ajuta la reconstruirea stocului de muniție necesară. Dar nu toate domeniile producției de apărare înregistrează aceleași creșteri.

China are cea mai mare putere militară maritimă din lume

În comparație cu sectorul industrial masiv al Chinei, SUA este îngrozitor de în urmă. Controlul Pacificului ar fi o parte esențială a oricărui război cu China, iar Beijingul se mândrește cu cea mai mare marină din lume. Potrivit unui raport din 2022 al Pentagonului  privind puterea militară chineză, țara are aproximativ 340 de nave și submarine. Între timp, SUA au mai puțin de 300  de nave de război.

China nu numai că are mai multe nave, ci și le construiește într-un ritm mai rapid. Atât China, cât și SUA în anii 2010 au lansat distrugătoare oarecum comparabile – Nanchang și, respectiv, USS Zumwalt. În timp ce amândouă au petrecut aproximativ cinci până la șase ani în construcție, Nanchang a fost imediat livrat marinei Chinei după ce a fost pus în funcțiune. Marina SUA, pe de altă parte, nu a primit Zumwalt decât la patru ani după ce a fost pus în funcțiune. Zumwalt, care este o navă mai avansată din punct de vedere tehnologic decât Nanchang, dar a avut mai multe probleme care l-au împiedicat să fie livrat mai devreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.