Expert, după ce ucrainenii au scos din uz o navă de război rusă: ”Mai multe atacuri vor urma”

0
88

La primele ore ale acestei dimineți, Ucraina a lansat o lovitură cu drone maritime asupra unui port rusesc din orașul sudic Novorossiisk, scrie Sky News.  

Atacul de la portul Novorossiisk, o premieră, a determinat oprirea temporară a mişcării navelor, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în acest port.

O navă de debarcare din clasa Ropucha, numită Olenegorsky Gornyak, părea să fi fost avariată de drone, conform unui videoclip în care se poate observa cum este remorcată înapoi în port. 

Surse ucrainene au declarat pentru CNN că o dronă maritimă încărcată cu 450 de kilograme de explozibil TNT a atacat nava Olenegorski Gorniak, care avea la bord aproximativ 100 de militari ruşi. „În urma atacului, nava rusă a avut avarii grave şi nu este capabilă să îşi îndeplinească sarcinile”, a precizat sursa.

CNN a primit o înregistrare video care arată o dronă maritimă fără pilot care se apropie de o navă – ce pare să corespundă cu profilul navei Olenegorski Gorniak, văzută anterior în portul Novorossiisk. Videoclipul de 36 de secunde, filmat chiar de drona maritimă, arată cum aceasta se apropie de navă pe timp de noapte. Videoclipul se încheie chiar în momentul în care drona ajunge la navă. CNN precizează că nu poate verifica în mod concludent identitatea navei.

Întrebat dacă Ucraina va lansa atacuri similare, un cercetător în domeniul puterii maritime de la Royal United Services Institute (RUSI) a declarat pentru Sky News că este „relativ probabil”. 

„Ucrainenii sunt hotărâți să perturbe logistica rusă, activele navale fiind foarte importantee, dar de asemenea vor să impună contrapresiuni pentru blocarea Odesei de către Rusia”, a spus Sidharth Kaushal. 

El a spus că ucrainenii ar fi folosit o navă de suprafață fără echipaj pentru a efectua atacul de azi dimineață.

Arma a fost folosită anterior pe „fregate rusești și nave de transport pentru mine de lângă Sevastopol”, dar și în atacul asupra „navei de informații Ivan Khurs de lângă Bosfor”, a adăugat el.

În timp ce atacul a vizat o navă militară, acest lucru arată că Ucraina „poate lovi porturile comerciale ale Rusiei” dacă dorește, a spus Kaushal. 

„Chiar dacă atacul a fost asupra unui bun militar și nu asupra unuia comercial, tot ilustrează faptul că Ucraina poate lovi porturile comerciale rusești”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.