Descoperirea care a stârnit o adevărată frenezie în rândul investitorilor din întreaga lume. Ce este materialul LK-99

0
118

Săptămâna trecută, două lucrări ale oamenilor de știință sud-coreeni au făcut o afirmație extraordinară care a declanșat o frenezie pe rețelele sociale și a împins prețurile unor acțiuni din China și Coreea de Sud: descoperirea unui supraconductor.

Supraconductorii sunt materiale care permit curentului electric să circule fără rezistență, o proprietate care ar revoluționa rețelele electrice în care energia este pierdută în transmisie, precum și câmpurile de avans, cum ar fi cipurile de calcul, unde rezistența electrică acționează ca limită de viteză, scrie Reuters.

Lucrările, care au apărut pe un site web folosit de oamenii de știință pentru a împărtăși cercetările înainte de evaluarea și publicarea formală, au determinat cercetătorii din întreaga lume – inclusiv din cel puțin două laboratoare naționale din SUA și trei universități chineze – să examineze mai atent materialul propus.

Materialele supraconductoare există deja în aparatele RMN, de pildă, pentru imagistică medicală, şi în unele computere cuantice, dar îşi manifestă proprietăţile supraconductoare doar la temperaturi extrem de scăzute, ceea ce le face impracticabile pentru o utilizare pe scară largă.

Materialul minune – LK-99

Cercetătorii sud-coreeni au declarat săptămâna trecută că au găsit un supraconductor care funcţionează la temperatura camerei, ceea ce a fost considerat de mult timp un ideal pentru oamenii de ştiinţă din domeniu.

Cercetătorii au publicat, de asemenea, o reţetă de fabricare a materialului – denumit LK-99 – care presupune luarea unui mineral relativ comun, numit apatită de plumb, şi introducerea unui număr mic de atomi de cupru în acesta.

Ei au publicat două lucrări – o lucrare iniţială cu trei autori şi o a doua lucrare, mai detaliată, cu şase autori, care includea doar doi dintre autorii din prima lucrare. Niciunul dintre autorii contactaţi de Reuters nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Fizicienii intervievaţi de Reuters au declarat că vestea bună este că nu există nicio lege a fizicii care să spună că un supraconductor la temperatura camerei nu poate exista, iar materialul descris de echipa sud-coreeană este uşor de realizat, ceea ce înseamnă că alţi cercetători ar trebui să poată începe să obţină rezultate chiar din această săptămână.

Standardul de aur pentru dovada descoperirii este ca alte laboratoare să reproducă în mod fiabil rezultatele cercetătorilor sud-coreeni.

Ce spun alţi cercetători

Cercetători de la cel puţin trei universităţi chineze au declarat în ultimele zile că au produs versiuni de LK-99 cu rezultate diferite. O echipă de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Huazhong a postat un videoclip care pretinde că arată materialul levitând deasupra unui magnet, ceea ce este important, deoarece adevăraţii supraconductori pot pluti deasupra unui magnet în orice orientare, fără a se roti ca o busolă.

Însă o altă echipă, de la Universitatea Qufu Normal, a declarat că nu a observat o rezistenţă zero, una dintre caracteristicile necesare ale unui supraconductor.

O a treia, de la UniversItatea de Sud-Est din oraşul Nanjing, din estul Chinei, a declarat că a măsurat rezistenţa zero, dar numai la o temperatură de 110 Kelvin (-163 grade Celsius).

Joi, experţii sud-coreeni au declarat că vor înfiinţa un comitet pentru a verifica afirmaţiile.

Eric Toone, un om de ştiinţă devenit investitor la Breakthrough Energy Ventures al lui Bill Gates, a declarat că monitorizează orice eforturi de revizuire şi reproducere de către laboratoare de renume. „Măsurătorile de care ai nevoie pentru a verifica sau pentru a demonstra supraconductivitatea sunt foarte greu de realizat”, a declarat Toone. „Schimbă complet jocul, dacă este corect, dar până când vom avea mai multe validări, trebuie să avem răbdare”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.