Expert: Inteligența artificială va pune capăt învățământului tradițional. Care sunt șcenariile

0
124

Progresele recente în domeniul inteligenței artificiale vor duce, cel mai probabil, la sfârșitul învățământului tradițional, a prezis unul dintre cei mai mari experți din lume în AI.

Profesorul Stuart Russell, un informatician britanic de la Universitatea din California, Berkeley, a spus că tutorii personalizați în stil ChatGPT au potențialul de a îmbogăți enorm educația și de a extinde accesul la nivel global, oferind cursuri personalizate pentru fiecare gospodărie cu un simplu smartphone, scrie The Guardian.

„Educația este cel mai mare beneficiu pe care îl putem căuta în următorii câțiva ani”, a spus Russell înainte de o discuție programată vineri la summitul global al ONU ”AI for Good” de la Geneva.

„Ar trebui să fie posibil în câțiva ani, poate până la sfârșitul acestui deceniu, să oferim o educație de înaltă calitate fiecărui copil din lume. Acest lucru este potențial transformator”.

Cu toate acestea, el a avertizat că implementarea tehnologiei puternice în sectorul educației implică și riscuri, inclusiv potențialul de îndoctrinare.

Russell a precizat că predarea unu-la-unu poate fi de două până la trei ori mai eficientă decât lecțiile tradiționale de la clasă, permițând copiilor să primească sprijin personalizat și să fie conduși de curiozitate.

„Oxford și Cambridge nu folosesc cu adevărat o sală de clasă tradițională… ei folosesc tutori probabil pentru că este mai eficient”, a spus el. „Este literalmente imposibil să faci asta pentru fiecare copil din lume. Nu există destul personal”.

OpenAI explorează deja aplicații educaționale, anunțând un parteneriat în martie cu o organizație nonprofit pentru educație, Khan Academy, pentru a pilota un profesor virtual alimentat de ChatGPT-4.

Vor rămâne profesorii fără locuri de muncă?

Această perspectivă poate provoca „temeri rezonabile” în rândul profesorilor și sindicatelor, a spus Russell.

Implicarea umană ar fi totuși esențială, a prezis el, dar ar putea fi drastic diferită de rolul tradițional al unui profesor, încorporând potențial responsabilități de „monitor al locului de joacă”, facilitând activități colective mai complexe și oferind educație civică și morală.

„Nu am făcut experimentele, așa că nu știm dacă un sistem AI va fi suficient pentru un copil”, a spus Russell. „Va fi esențial să ne asigurăm că aspectele sociale ale copilăriei sunt păstrate și îmbunătățite”.

De asemenea, tehnologia va trebui să fie evaluată cu atenție în ceea ce privește riscurile.

„Sperăm că sistemul, dacă este proiectat corespunzător, nu va spune unui copil cum să facă o armă biologică. Cred că este ușor de gestionat”, a spus Russell.

O preocupare mai presantă este potențialul de deturnare a software-ului de către regimuri autoritare sau alți jucători, a sugerat el. „Sunt sigur că guvernul chinez speră [tehnologia] să fie mai eficientă în a inculca loialitatea față de stat”, a spus el. „Presupun că ne-am aștepta ca această tehnologie să fie mai eficientă decât o carte sau un profesor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.