Diplomație secundară. Foști oficiali de rang înalt americani au avut discuţii secrete cu Serghei Lavrov despre Ucraina

0
104

Un grup de foști înalți oficiali ai securității naționale a SUA a purtat discuții secrete cu ruși de același rang – și, în cel puțin un caz, cu cel mai înalt diplomat al țării, Serghei Lavrov, despre Ucraina, scrie NBC News.

NBC News a relatat joi că foştii oficiali americani s-au întâlnit cu Lavrov la New York în luna aprilie, alături de Richard Haass, fost diplomat american şi preşedinte demisionar al Consiliului pentru Relaţii Externe, şi doi foşti consilieri ai Casei Albe.

„Administraţia Biden nu a autorizat aceste discuţii”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat ca răspuns la întrebările Reuters. „Şi, aşa cum am spus în mod repetat, nimic (nu se stabileşte) despre Ucraina fără Ucraina”, a adăugat el .Purtătorul de cuvânt s-a referit la politica administraţiei de a nu discuta despre posibile negocieri privind încetarea războiului fără implicarea oficialilor ucraineni.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că administraţia va continua să furnizeze armament Kievului pentru ca oficialii ucraineni „să poată negocia de pe o poziţie de forţă atunci când vor considera că este momentul potrivit”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe chestiuni de securitate naţională, John Kirby, a recunoscut într-un interviu acordat CBS News că la Casa Albă s-a ştiut despre aceste discuţii neoficiale. „Dar vreau să precizez că aceste discuţii nu au fost încurajate sau generate de noi şi că nu le susţinem în niciun fel activ”, a continuat el. „Aşa cum a spus şi preşedintele, nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a spus Kirby repetând principiul la care a făcut referire şi omologul său de la Departamentul de Stat.

Subiectele abordate

NBC News, citând şase persoane informate despre discuţii, a declarat că acestea au avut ca scop să pună bazele unor posibile negocieri privind încetarea războiului. Două surse au declarat că discuţiile au avut loc cu ştirea administraţiei, dar nu la îndemnul acesteia, iar cei care s-au întâlnit cu Lavrov au informat ulterior Casa Albă.

Potrivit NBC, într-un exemplu la nivel înalt al diplomaţiei de culise care are loc în spatele scenei, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu membrii grupului timp de câteva ore în aprilie, la New York. Au fost abordate unele dintre cele mai spinoase probleme din războiul din Ucraina, cum ar fi soarta teritoriului deţinut de Rusia, pe care Ucraina s-ar putea să nu fie niciodată capabilă să îl elibereze, şi căutarea unei soluţii diplomatice care ar putea fi tolerabilă pentru ambele părţi.

La întâlnirea cu Lavrov a participat Richard Haass, fost diplomat şi preşedinte demisionar al Consiliului pentru Relaţii Externe. Grupului i s-au alăturat expertul în Europa Charles Kupchan şi expertul în Rusia Thomas Graham, ambii foşti oficiali ai Casei Albe şi ai Departamentului de Stat, care sunt membri ai Council on Foreign Relations.

Diplomaţia de culise

Discuţiile sunt cunoscute în limbajul diplomatic drept „diplomaţia de tip Track Two” (diplomaţia secundară – n.r.), o formă de angajament neoficial care implică cetăţeni privaţi care nu fac parte din guvern, în condiţiile în care angajamentele diplomatice oficiale, la nivel înalt, între guvernele SUA şi Rusiei cu privire la Ucraina au fost puţine şi rare.

Nu este clar cât de frecvent au avut loc discuţiile pe canale secundare şi nici dacă acestea fac parte dintr-un efort unic şi organizat, a precizat NBC News.

Din partea SUA, discuţiile au implicat şi foşti oficiali ai Departamentului Apărării, inclusiv Mary Beth Long, fost secretar adjunct al apărării, cu o experienţă solidă în probleme legate de NATO.

De partea rusă, în afară de Lavrov, discuţiile au implicat experţi, lideri ai unor importante grupuri de reflecţie sau institute de cercetare şi alte persoane din sfera politicii externe ruseşti percepute ca având acces la preşedintele Vladimir Putin sau ca fiind în contact regulat cu factorii de decizie de la Kremlin, au precizat sursele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.