Explicator: Acordul cu cereale de la Marea Neagră. Ce alimente sunt exportate și care sunt principalii beneficiari

0
125

Acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră urmează să expire la sfârșitul zilei, după ce Rusia a declarat că își va suspenda participarea.

Moscova a susținut anterior că nu vede „nicio bază” pentru continuarea înțelegerii, declarând că cererile pe care le-a făcut cu privire la exportul de cereale și îngrășăminte și reconectarea băncii sale agricole la sistemul de plăți SWIFT nu au fost îndeplinite.

Ultima navă care a părăsit Ucraina conform acordului a plecat ieri.

Care era înțelegerea?

Acordul permitea exportul în siguranță de cereale din porturile Mării Negre, după ce acestea au fost blocate de forțele lui Vladimir Putin în urma invaziei Ucrainei.

Acordul a fost intermediat de ONU și Turcia și a fost semnat la o ceremonie la Istanbul, pe 22 iulie anul trecut.

A fost reînnoit de trei ori de atunci – o dată pentru 120 de zile în noiembrie și din nou în martie, deși acea dată doar pentru jumătate din perioada prevăzută. În mai a fost convenită o nouă prelungire cu două luni, ceea ce înseamnă că va expira pe 17 iulie.

De ce avem nevoie de acest acord?

Blocada flotei ruse de la Marea Neagră după ce și-a invadat vecinul a întrerupt aprovizionarea piețelor din întreaga lume și a dus la creșterea prețurilor la cereale.

Mulți oameni din cele mai sărace regiuni ale lumii se bazează pe transporturile din Marea Neagră pentru alimente. Creșterea costurilor poate duce la o criză alimentară.

Deși deblocarea rutei maritime de export a ajutat la abordarea crizei globale a securității alimentare și la scăderea prețurilor cerealelor, există încă întârzieri considerabile la export.

Ce s-a exportat până acum?

Peste 30 de milioane de tone de cereale și alte produse au fost expediate în cadrul acordului de cereale la Marea Neagră.

Porumbul reprezintă jumătate din exporturi, urmat de grâu.

Unde merg exporturile?

Navele au transferat volume uriașe de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră – Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi – către piețele mondiale.

Acestea sunt primele cinci destinații în ceea ce privește volumele de export:

Și această hartă indică mișcările navelor din Ucraina către restul lumii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.