Este oficial: economia Chinei se clatină

0
127
  • China a publicat luni o serie de date dezamăgitoare.
  • Economia sa a crescut cu 6,3% în al doilea trimestru, fiind sub așteptările economiștilor.
  • Vânzările cu amănuntul au scăzut și ele, semnalând că relansarea economiei țării post-COVID eșuează.

China a lansat o nouă serie de date economice care arată perspectiva sumbră spre care se îndreaptă Beijing-ul, scrie Insider.

Țara a înregistrat o creștere economică sub așteptări și vânzări cu amănuntul slabe, la această listă se mai adaugă și alte semnale roșii care arată că speranțele sale pentru o revigorare economică post-COVID au fost năruite.

Iată principalele date raportate luni de Biroul Național de Statistică :

  • Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 6,3% în cele trei luni încheiate la 30 iunie, de la 4,5% în primul trimestru, dar cu mult sub cifra de 7,3% la care se așteptau economiștii intervievați de Reuters .
  • Creșterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit la 3,1% în iunie, în scădere de la 12,7% în luna precedentă.
  • Indicele prețurilor de consum, care urmărește inflația, a crescut cu doar 0,7% de la an la an în primele șase luni ale anului 2023.
  • Șomajul în rândul tinerilor a crescut, 21% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani și-au pierdut un loc de muncă la sfârșitul lunii trecute.
  • Cifrele comerciale dezamăgitoare au arătat că exporturile – un motor economic uriaș pentru China – au scăzut cu 8,3% față de anul trecut în iunie, în timp ce importurile au scăzut cu 2,6% în aceeași perioadă.

Beijingul și-a ridicat în sfârșit restricțiile aspre de zero COVID la sfârșitul anului 2022, stârnind speranțe de redresare rapidă.

„Mahmureala pandemică afectează redresarea Chinei”, a declarat economistul Moody’s Analytics Harry Murphy Cruise într-o notă de cercetare.

„Din ce în ce mai mult, 2023 arată ca un an de uitat pentru China.”

Investitorii par, de asemenea, să vadă datele transmise luni ca fiind îngrijorătoare, indicii bursieri CSI 300 și Shanghai Composite, fiecare scăzând cu puțin sub 1% până la clopoțelul de închidere.

Biroul Politic de guvernământ al Chinei este programat să se întâlnească la sfârșitul acestei luni, iar economiștii se așteaptă ca acesta să discute despre eventuala aducere a unui pachet de stimulente pentru a revigora economia țării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.