13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Faceți cunoștință cu femeia care l-a ajutat pe Putin să-și asigure un alt mandat. Cândva stătea lângă elita europeană

Economia Rusiei ar fi trebuit să facă implozie și să se prăbușească după ce Occidentul a lovit-o cu sancțiuni pentru invazia sa în Ucraina.

Dar nu s-a întâmplat asta.

Reziliența economică continuă a Rusiei a supărat națiunile occidentale, dar reacția lor nu este orientată doar către președintele rus Putin, un fost spion KGB cu ambiții imperiale. 

De asemenea, se adresează femeii din spatele lui: Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a țării, care joacă un rol principal în menținerea economiei Rusiei în timpul războiului, scrie Business Insider.

„Nabiullina a fost foarte eficientă în stabilizarea economiei ruse, în ciuda presiunii economice enorme din cauza sancțiunilor”, a declarat Daniel McDowell, profesor la Universitatea Syracuse, specializat în economia politică internațională, pentru Business Insider.

În special, controalele de capital și a politica monetare au stabiliza rubla.

„În timp ce nivelul de trai în Rusia a scăzut sub sancțiuni, condițiile ar fi probabil mult mai rele dacă nu ar fi deciziile sale istețe”, a adăugat McDowell.

„Cred că este corect să spun că ea scrie un manual despre cum să reacționeze la presiunea sancțiunilor externe”.

În timp ce mulți, precum McDowell, au creditat-o ​​pe Nabiullina pentru rolul ei în susținerea economiei Rusiei, rolul ei în sprijinirea regimului lui Putin este văzut ca o trădare de mulți oficiali, economiști și analiști occidentali din finanțe.

Nabiullina și banca centrală rusă nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea BI.

Nabiullina a băut și a luat masa cu elita Europei înainte de război

Cu doar câțiva ani în urmă, Nabiullina era privită ca o liberală, chiar și printre cei din interiorul Kremlinului.

Elita de la Bruxelles părea să o privească pe Nabiullina ca pe una a lor.

În 2018, Christine Lagarde, pe atunci directorul Fondului Monetar Internațional, a lăudat-o pe Nabiullina – o colegă iubitoare de operă – ca fiind un factor de decizie care „poate să stabilizeze banca centrală”.

Astăzi, Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este un paria în lumea occidentală ca și Putin. Ea a fost sancționată de SUA și Marea Britanie.

Mulți dintre economiștii și analiștii întorc spatele femeii care ține economia Rusiei în viață – ajutându-l astfel pe Putin să-și asigure al cincilea mandat.

„Este foarte inteligentă, la fel și oamenii din jurul ei”, a declarat Richard Portes, profesor de economie la London Business School, pentru BI.

Cu toate acestea, Portes – care a stat pe panouri alături de Nabiullina la conferințe internaționale – a fost „foarte dezamăgit” de Nabiullina pentru că a susținut regimul lui Putin.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.