16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Forbes: Rusia cheltuiește aproximativ 300 de milioane de dolari pe zi pentru invazia din Ucraina

Rusia cheltuiește aproximativ 300 de milioane de dolari pe zi pentru războiul cu Ucraina, scrie Forbes Ucraina.

De asemenea, Rusia a cheltuit mai mult pentru perioada ianuarie-iunie 2023 decât plănuia să cheltuiască pentru tot anul 2023. În ciuda acestui fapt, Rusia își dublează bugetul militar, anunță sursa citată.

Rusia a cheltuit în total 167 de miliarde de dolari pentru invazia la scară largă, iar ucrainenii au distrus echipamente ruseşti în valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari până la 24 august, arată Forbes, pe baza datelor publicate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Această cifră nu include cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu sunt legate de război şi nici pierderile economice ale Rusiei ca urmare a multiplelor sancţiuni internaţionale.

Rachete, obuze și muniție

Principalele cheltuieli ale Federației Ruse în războiul din Ucraina au fost pe muniție și sprijinul militar al armatei. Costul total a fost de 51,34 miliarde de dolari.

Anul trecut, artileria rusă a folosit până la 50.000 de obuze pe zi, acum rata de utilizare a scăzut semnificativ: aproximativ la 10.000 de obuze pe zi.

Prețul mediu al unui proiectil de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari. Deci, rușii au cheltuit peste 9 miliarde de dolari de la începutul invaziei doar pentru a aprovizionarea artileriei.

Evident, Rusia nu s-a pregătit pentru un război atât de lung, iar aprovizionarea cu obuze și capacitățile de producție nu îi permit să-și satisfacă propriile nevoi pe termen lung, ceea ce o obligă să încheie un contract de furnizare de muniție cu Coreea de Nord.

De asemenea, Rusia a reluat intensitatea atacurilor cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Dacă Federația Rusă a lansat 95 de rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în martie-aprilie, 243 de rachete au fost deja lansate din mai până în august. 

Cheltuielile cu personalul au scăzut semnificativ

După ce rubla s-a depreciat în raport cu valutele străine, cheltuielile bugetare per soldat au scăzut semnificativ, de la 200 de dolari pe zi la 120 de dolari pe zi, potrivit Forbes.

Potrivit Reuters, Rusia a cheltuit aproape 5.600 de miliarde de ruble pentru apărare în prima jumătate a anului 2023, ceea ce depăşeşte deja întregul buget federal de apărare al Rusiei planificat pentru 2023.

Moscova a fost nevoită să dubleze bugetul apărării la aproape 10.000 de miliarde de ruble (105 miliarde de dolari) sau o treime din întregul buget 2023.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.