26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Fost premier al Italiei: Francezii au doborât un avion de linie în 1980 din greșeală, în încercarea de a-l ucide pe Gadhafi

Un fost premier italian a susținut, într-un interviu publicat sâmbătă, că o rachetă a forței aeriene franceze a doborât accidental un avion de pasageri deasupra Mării Mediterane în 1980.

Lovitura eșuată ar fi trebuit să îș asasineze pe liderul de atunci al Libiei, Moammar Gadhafi, scrie AP.

Fostul premier Giuliano Amato, care a avut două mandate, a făcut apel la președintele francez Emmanuel Macron fie să respingă, fie să confirme afirmația sa despre cauza accidentului din 27 iunie 1980, care a ucis toate cele 81 de persoane aflate la bordul zborului intern italian.

Într-un interviu acordat cotidianului de la Roma La Repubblica, Amato a spus că este convins că Franța a lovit avionul în timp ce țintea un avion militar libian.

Deși a recunoscut că nu are nicio dovadă concretă, Amato a susținut, că Italia l-a anunțat pe Gadhafi și, astfel, libianul, care se întorcea la Tripoli de la o întâlnire din Iugoslavia, nu s-a urcat la bordul avionului militar libian.

Ipotezele prăbușirii avionului

Ceea ce a provocat prăbușirea este unul dintre cele mai controversate mistere ale Italiei moderne. 

Unii spun că o bombă a explodat la bordul avionului Itavia într-un zbor din Bologna către Sicilia, în timp ce alții spun că examinarea epavei, scoase de pe fundul mării ani mai târziu, indică că a fost lovită de o rachetă.

„Cea mai credibilă versiune este cea de responsabilitate a forțelor aeriene franceze, în complicitate cu americanii și care au participat la un război pe cer în seara aceea de 27 iunie”, a spus Amato.

NATO a plănuit să „simuleze un exercițiu, cu multe avioane în acțiune, în timpul căruia ar fi trebuit să fie trasă o rachetă”, cu Gadhafi ca țintă, a spus Amato.

În urma prăbușirii, oficialii francezi, americani și NATO au negat orice activitate militară pe cer în acea noapte.

Potrivit lui Amato, o rachetă ar fi fost trasă de un avion de luptă francez care a decolat de pe un portavion, posibil în largul coastei de sud a Corsicii.

Amato îi cere lui Macron să recunoască

Macron, în vârstă de 45 de ani, era copil când avionul italian de pasageri s-a prăbușit în mare, lângă micuța insulă italiană Ustica.

„Mă întreb de ce un tânăr președinte precum Macron, deși este străin din punct de vedere al vârstei tragediei de la Ustica, nu ar vrea să înlăture rușinea care apasă asupra Franței”, a spus Amato pentru La Repubblica. 

„Și o poate înlătura doar în două moduri — fie demonstrând că această teză este nefondată, fie, odată verificată fundamentul (tezei), oferind cele mai profunde scuze Italiei și familiilor victimelor în numele guvernului său”.

Amato, care are 85 de ani, a spus că în 2000, când era premier, le-a scris președinților de atunci ai Statelor Unite și Franței, Bill Clinton și, respectiv, Jacques Chirac, pentru a-i presa să facă lumină asupra celor întâmplate. Dar, în cele din urmă, acele rugăminți au adus la „tăcere totală”, a spus Amato.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.