16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

FT: România vrea să fie iertată de Bruxelles pentru deficitul bugetar mărit. ”Au fost cheltuieli pentru a ajuta Ucraina”

Miniştrii români vor discuta luni cu Comisia Europeană pentru a încerca să-i convingă pe oficialii de la Bruxelles că deficitul bugetar mărit al ţării este rezultatul eforturilor Bucureştiului de a ajuta Ucraina, scrie Financial Times.

Cotidianul citează un interviu acordat de premierul Marcel Ciolacu corespondentului de la Bucureşti, în care premierul român dă asigurări că „în niciun caz” UE nu va penaliza România pentru depăşirea deficitului.

Deficit țintă 4,4% – în realitate 7,5%

România a sperat să îşi reducă deficitul la 4,4% din PIB, dar banca centrală a ţării a proiectat recent un deficit de 7,5%. Această valoare este atât de mult peste limita de 3%, încât Comisia ar putea lansa acţiuni disciplinare.

Bucureştiul se află sub incidenţa aşa-numitei proceduri de deficit excesiv încă dinaintea pandemiei de coronavirus, menţionează Financial Times.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru FT că deficitul bugetar, care a fost de 6,2% din produsul intern brut al ţării anul trecut, va scădea cu siguranţă în 2023, dar nu s-a angajat la o cifră specifică.

„Acum trei ani aveam o situaţie economică foarte diferită faţă de cea de acum”, a spus Ciolacu.

„România este acum stabilă, având a doua rată de creştere în Europa, care vine din investiţiile străine directe. Dar bugetul a trebuit să fie reorganizat pentru a ajuta Ucraina, în special în ceea ce priveşte transporturile de cereale”, a explicat el, referindu-se la coridorul de export pe care România l-a menţinut pentru Ucraina pentru a înlocui transporturile de cereale pe Marea Neagră.

„Acestea au fost cheltuieli neprevăzute. Avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, a declarat premierul Ciolacu, adăugând că „în niciun caz” UE nu va penaliza România pentru depăşire.

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat că Ciolacu va merge vineri la Bruxelles pentru discuţii pe tema fondurilor pe care România le are de recuperat pentru pandemie (PNRR) şi pe tema deficitul bugetar, notează Financial Times.

Soluţiile lui Ciolacu pentru a ajuta Ucraina cu exportul de cereale

România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră şi a căii de navigaţie pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să îşi transporte cerealele în afara razei de acţiune a Rusiei, a declarat premierul Marcel Ciolacu în interviul pentru Financial Times.

Planul României va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de pe cealaltă parte a Dunării, la graniţa cu România, a asigurat premierul Ciolacu în interviu.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023”, a declarat Ciolacu. „Pentru a (facilita) acest lucru, am crescut capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile de acces către portul Constanţa pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”, a spus Ciolacu.

Angajamentul României de a stimula coridorul de transport maritim prin dragarea Dunării şi extinderea infrastructurii portuare vine după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele globale prin Marea Neagră.

De asemenea, Moscova a ameninţat navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a determinat redirecţionarea exporturilor pe Dunăre, arată FT.

Capacitatea crescută a portului Constanţa şi a altor rute va permite exporturilor de cereale ucrainene să se dubleze, ajungând la 4 milioane de tone pe lună, a explicat el. „Investiţiile sunt în curs de desfăşurare pe canalul Sulina”, a adăugat Ciolacu, referindu-se la principala rută fluvială de mare adâncime a României prin Delta Dunării, menţionează FT.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.