Geanta Hermès Birkin: tot ce trebuie să știi despre cea mai râvnită geantă din lume

0
176

Ce lucru ar putea fi un moft personal și poate costa un salariu pe un an întreg – sau doi, sau trei? În anii 1990, s-ar putea să fi spus „o casă”, dar astăzi un răspuns valid ar putea fi și o geantă Hermès Birkin.

Deși Birkins a fost adesea purtată de celebrități și elite, reputația genții este, fără îndoială, una care se bazează pe lux absolut. Geanta nu se vinde online, iar Hermès, în mod intenționat, nu spune care este disponibilitatea ei, prețurile pentru o astfel de geanta ajung la zeci – sau chiar sute – de mii de dolari.

Jane Birkin, actrița și cântăreața care a inspirat faimoasa geantă, a murit weekendul trecut la vârsta de 76 de ani, după o carieră de aproape șase decenii în care ea, în ciuda originii sale britanice, a devenit It -girl pentru stilul parizian. (N.r. O „ It girl ” este o tânără atrăgătoare, care este percepută ca având atât sex-appeal, cât și o personalitate care este deosebit de captivantă).

Cum a inspirat Jane Birkin geanta Birkin?

Silueta inconfundabilă a genții Birkin — cu fund larg, plat, închizătoare cu clapă și mânere — s-a născut din nevoia actriței, ca mamă a trei copii, pentru o geantă încăpătoare. Într-un zbor din 1984, Birkin s-a trezit așezată lângă președintele de atunci al lui Hermès, Jean-Louis Dumas; au început o conversație în care ea i-a spus că vrea o geantă cât „jumătate din dimensiunea unei valize”.

„El a spus: „Ei bine, desenează un model pentru mine”, așa că i-am desenat una dintre acele pungi oribile – pungile pentru cumpărături – în avion”, a spus Birkin. După ce Hermès a produs geanta, Dumas s-a oferit să o numească după ea. 

Se pare că ea a donat redevențele în fiecare an unor organizații de caritate.

Cine cumpără Birkins?

De-a lungul anilor, reputația poșetei a devenit una legendară (într-un episod din 2001 din „Sex and the City,” Samantha a folosit numele Birkins pentru a depăși o listă de așteptare de cinci ani).

Modelele Birkins sunt obiecte de colecție în primul rând pentru celebrități. Beyoncé a cântat despre Birkins, Drake le colecționează, Cardi B a postat recent o fotografie cu fiica ei sărbătorind a 5-a aniversare cu o geantă roz clasică asortată. 

În timpul relației dintre Kanye West și Julia Fox, care a acaparat titlurile ziarelor, la începutul anului 2022, West i-a cumpărat Juliei și prieteniei ei mai multe Birkins.

„Nu știu dacă știi să deții un Birkin atunci când nu ești o persoană bogată, este un sentiment de anxietate incredibil”, a spus Fox într-un interviu pentru revista People.

De ce sunt Birkins atât de scumpe?

Un raport din 2022 de la Credit Suisse și Deloitte a dezvăluit că vânzările Birkin au crescut cu 38% în 2020, deoarece obiectele de colecție de lux au crescut în valoare în timpul pandemiei de Covid-19, iar revânzătorii au raportat câștiguri record în 2021.

În noiembrie, casa de licitație Christie’s a vândut o versiune din piele de crocodil pentru aproape 390.000 de dolari, al doilea cel mai mare preț plătit vreodată pentru o geantă de mână la licitație la acea vreme, depășit doar de o geantă Hermés Kelly (numită după Grace Kelly) de 437.000 de dolari.

Reputația genții ca investiție pe termen lung a crescut de-a lungul anilor. În 2016, un studiu al pieței online Baghunted a constatat că valoarea genților Birkin a crescut mai repede decât S&P500 și prețul aurului, cu o rentabilitate a investiției de peste 500% în 35 de ani. Credit Suisse și Deloitte au remarcat, totuși, că, în comparație cu obiectele de colecție de lux, cum ar fi bijuterii, ceasuri și genți Chanel, gențile Birkin au o volatilitate mai mare pe piață, ceea ce le face mai comparabile cu o investiție în fonduri speculative.

Cât costă de fapt să produci un Birkin este o altă poveste. Luca Solca, un analist al sectorului de lux al bunurilor de lux globale la Bernstein, a estimat pentru CNN că gențile costă marca între 15% și 20% din prețurile de vânzare cu amănuntul, pe baza rapoartelor financiare publice de Hermès. Potrivit unui raport Bloomberg din 2015, fiecare geantă durează să fie produsă între 18 și 20 de ore și este ansamblată de un singur meșter. Dar câte genți sunt produse pe an rămâne un secret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.