A treia zi de incendii violente în Grecia. Aliaţii din UE trimit ajutoare

0
89

Incendii de pădure făceau ravagii miercuri, pentru a treia zi la rând, la vest de capitala Greciei Atena, în timp ce autorităţile se pregătesc pentru un nou val de căldură.

Pompieri din toată ţara au fost trimişi pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor şi între timp încep să le sosească şi ajutoare şi din alte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv din România.

Pompierii au raportat că un al treilea focar de incendiu a izbucnit pe insula Rodos, arzând până acum păduri deocamdată departe de zonele rezidenţiale.

Încă 40 de specialişti din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate au plecat miercuri din România spre Grecia şi se vor alătura contingentului format din 40 de pompieri salvatori care sunt deja prepozitionaţi în zona afectată de incendii de pădure.

De asemenea, patru avioane trimise din Italia şi Franţa urmau să se alăture miercuri eforturilor se stingere a incendiilor din Grecia.

Încă din zori, bombardierele aeriene cu apă au reluat operaţiunile peste oraşele Mandra, la vest de Atena, şi Loutraki, aproape de canalul Corint care separă Grecia continentală de Peloponez. Pompierii au lucrat toată noaptea pentru a ţine flăcările la distanţă de un complex de rafinării aflat pe coastă.

Până miercuri dimineaţă, incendiul ajunsese aproape de zone rezidenţiale, dar era departe totuşi de rafinăriile din Corint, a declarat pentru Reuters un oficial al pompierilor.

Temperaturile tot mai mari şi vântul puternic au împiedicat eforturile pompierilor de a-l ţine sub control. Flăcările au continuat să se înteţească, în timp ce vântul şi-a schimbat constant direcţia, iar un fum dens a acoperit o zonă întinsă, potrivit imaginilor transmise de televiziunea de stat ERT.

Incendiul care a izbucnit luni în regiunea Dervenochoria, la aproximativ 30 km nord de Atena, s-a extins rapid, aţâţat de vânt, şi a ajuns marţi la Mandra, incendiind case şi forţând oamenii să fugă. Nu toţi au mers de bunăvoie. Imagini realizate de poliţia greacă au arătat agenţi care implorau un grup reticent de călugăriţe, care cântau imnuri, să evacueze o mănăstire, iar în altul poliţiştii strigau „să mergem” în timp ce flăcările înalte se ridicau într-o curte cu lemne.

Zeci de case au fost distruse şi sute de persoane au fost forţate să fugă din calea flăcărilor care au cuprins marţi micile aşezări din calea lor. Traficul a fost suspendat ore în şir pe două drumuri care leagă continentul de Peloponez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.